HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott gyógyszerek a gyermekgyógyászatban

ferenck 2023.09.18. 08:00

1,4 billió dollár volt a globális gyógyszeripar 2022-es értéke. A medicinával ellentétben, a szektorban csak néhány éve kezdték el használni a forradalmi potenciállal rendelkező 3D nyomtatást. Jelenleg viszont egyre több gyógyszeripari projekt és vállalat tanulmányozza, alkalmazza a technológiát.

Egyértelmű, hogy miért: a printelt gyógyszerekben olyan lehetőségek vannak, amelyek a hagyományosakban nincsenek. A hagyományos eljárásokkal, tömegesen gyártott termékekkel ellentétben, a nyomtatottakkal személyre szabható a gyógymód, kontrollálható, szabályozható az adagolás, a szervezetbe juttatás, egy tablettába több gyógyszer integrálható.

Ha ennyire egyénre „méretezhető” a gyógyszer, akkor a lakosság egészségügyileg leginkább rászoruló rétegei, a gyerekek és az idősek kezelése is nagymértékben javítható. Gyerekekre például figyelmesebben kell tervezni, és az adagolást is úgy kell megoldani, hogy ne legyen káros hatással növekedésükre, gyorsan fejlődő szervezetükre.

3dnyomtatas_gyermekgyogyaszat.jpg

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) hárommillió dollárral támogatja a Texasi A&M Egyetemet az egyénre szabott, 3D nyomtatással készülő gyermekgyógyszerek interdiszciplináris kutatásában.

Két aspektusra összpontosítanak: egyrészt magára a gyógyszergyártásra, a gyógyszerek szerkezeti minőségére, integritására, és mindenekelőtt, a jelenlegiekkel szembeni nagyobb hatékonyságra. Másrészt, a páciensre, hogy a 3D nyomtatás hogyan segítheti a pontos adagolást csecsemőkorú és tizenhét év közötti gyerekeknél.

Az egyetem kutatói hangsúlyozzák, hogy az additív gyógyszergyártás viszonylag új, és az additív gyártás más típusaitól, például a fém- vagy a kerámianyomtatástól jelentősen eltérő folyamat. Teljes megértése és a gyógyszeripari alkalmazás egyedi szempontjainak feltárása az előttük álló legkomolyabb kihívás.

Mind a gyerek-, mind az idősgyógyításban a rugalmasság az egyik főszempont. Könnyen belátható, hogy ipari mennyiségben előállított szabványgyógyszerekkel ez nem oldható meg, mert a páciensek egyedi súly-, magasság- és más változásai nem vehetők figyelembe a gyártásnál.

A 3D nyomtatás a rugalmasság kulcsa.

Címkék: egészségügy gyógyszeripar gyógyszernyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7118207511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása