HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtató a Nemzetközi Űrállomásra

ferenck 2021.03.24. 08:00

Az interplanetáris űrrepülés valóra válásához közeledve, a szektorban egyre többen foglalkoznak a világűrbéli additív gyártással. A NASA-nak fémnyomtatót fejlesztenek, az Európai Űrügynökség (ESA) pedig szintén printert tervez és gyárt; az egyelőre névtelen FFF-gép korai, prototípus-állapotánál tartanak.

A fejlesztések az IMPERIAL projekt keretében történnek, az egészen különleges rendszer futószalagot használ elvileg végtelen hosszúságú nyomatok előállításához. Egy csomó a magas hőmérsékletet tűrő, gondosan tervezett nyomtatószállal kompatibilis.

A projektkonzorcium tagjai az OHB és az Azimut Space német űrhajós cégek, az ír Athlone Technológiai Intézet és a BEEVERYCREATIVE portugál 3DP szolgáltató.

3dnyomtatas_urallomas.jpg

A gép lehetőségeit az ESA koramárciusi Fejlett Gyártás workshopján mutatták be, ahol egy 1,5 méter hosszú rudat printeltek vele.

Az IMPERIAL az ESA korábbi sikeres MELT projektjének a folytatása. Az ipari FFF 3D nyomtatást tesztelték vele a súlytalanságban. Az IMPERIAL egy lépéssel tovább megy: a teljesen az űrre tervezett gyártórendszer a mai printerek méretkorlátait hivatott megszüntetni. A gépek munkatere által jelentett megkötéseket már sikerült túllépniük – ezt demonstrálták a workshopon, ahol bebizonyosodott, hogy a kompakt printer képes feldolgozni nagyteljesítményű termoplasztikus anyagokat.

Valószínűleg kívánság szerinti (on-demand) gyártásra és karbantartásra fogják használni a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

„Földön kívüli gyártómegoldások kidolgozása nagyméretű tárgyakhoz létfontosságú lesz a jövőbeli űrmissziók fenntarthatóságához” – magyarázza Advenit Makaya, az ESA egyik mérnöke.

A printernek szigorú technológiai feltételeknek kell megfelelnie: kiváló, földi minőségű polimereket kell korlátlan hosszúságban nyomtatnia mikrogravitációs környezetben. Áramfogyasztása erősen korlátozott, és a nyomatoknak utómunkálatok nélkül kell használhatónak lenniük (azokra nincs lehetőség az Űrállomáson). Az anyagveszteséget minimalizálni kell, és úgy, hogy teljesen újrahasznosítható legyen.

Címkék: űrkutatás nyomtatók Nemzetközi Űrállomás ESA nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6316474418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása