HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Fémnyomtatás a világűrben

ferenck 2024.02.07. 08:00

A géptervezéstől a gyártásig és a tanácsadásig, komplex 3D fémnyomtatás szolgáltatásokat kínáló francia multinacionális AddUp és az Airbus Védelem és Világűr részlege elkészítette az Európai Űrügynökség (ESA) első fémprinterét.  A fejlesztést az Airbus irányításával, az ESA megbízásából, ipari csapat végezte.

A gépet azért tervezték, hogy kiértékeljék az additív gyártótechnológiák mikrogravitációs feltételek melletti lehetőségeit, teljesítményét. 2024. január 30-án a NASA segítségével sikeresen fellőtték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé. A munkát február végén, március elején kezdheti meg.

3dnyomtatas_vilagur.jpg

A tárgyak közvetlenül az űrben történő, Földről való szállítás nélküli gyártásával az űrkutatás új szakasza veheti kezdetét. Komoly összegek spórolhatók így meg, és az autonóm működéssel az emberi űrrepülés is általánosabbá válhat.

A „Fém3D” projekt 2016-ban, az ESA és az Airbus Védelem és Világűr szerződésével kezdődött. A projekt egyik főcélja az ISS-en biztonságosan működő első fémnyomtató fejlesztése volt. Az Airbus csoportot az AddUp nemcsak alkatrészek beszállításával, hanem más innovatív kezdeményezésekben is több mint tíz éve támogatja.

Sébastien Devroe, az AddUp főmérnöke elmondta, hogy a gép fejlesztése cége egyedi multidiszciplináris tapasztalatain, változatos additívgyártás-folyamatok ismeretén, géptervezési, programozási és működésoptimalizálási gyakorlatán alapult. A printert úgy alakították ki, hogy maximálisan megfeleljen az ISS-beli környezetnek.

esa2.jpg

Felfedező és innovációs múltjuk, a partnerségek miatt esett rájuk a választás. Az Airbus biztos volt benne, hogy közösen képesek lesznek csúcsminőségű és hatékony 3D fémnyomtatót fejleszteni világűrbéli alkalmazásra.

Hamarosan az ISS Kolumbusz Európai Tudományos Modulján fogják installálni, európai csapatok több kísérletre tervezik használni. Az ISS-en és a Földön is négy mintát nyomtatnak. A fent készülteket elemzési célokra, és a lenti nyomatokkal való összehasonlításra visszaküldik a Földre. Ha sikerrel járnak, az űrbeli fémnyomtatással jelentősen csökkenthető az anyabolygóról az ISS-re irányuló, hosszadalmas, az előkészítéstől a kiszállításig akár évekig eltartó logisztikai tevékenység.

Címkék: világűr nyomtatók Nemzetközi Űrállomás fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6918315931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása