HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Bionyomtatás a Nemzetközi Űrállomáson

ferenck 2023.09.22. 08:00

Négy űrhajós tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a SpaceX Dragon Endeavour űrszondán. Az ISS-en töltött hat hónap alatt többtucatnyi tudományos kutatást végeztek, technológiai bemutatóprojektekben vettek részt. Az élettudományoktól a fizikáig, fejlett anyagokig, az űrben történő gyártásig, számos területen folytattak innovatív tevékenységet.

Ezek egyike a missziókritikus űrmegoldásokat fejlesztő Redwire biogyártás technológiájának (BFF) tesztelése volt. Sikerrel jártak, mert élő, emberi meniszkuszt (gyűrűporcot) nyomtattak. A szövetmintát visszahozták a Földre, és további elemzéseket végeznek rajta.

3dnyomtatas_redwire.jpg

A frissített BFF tavaly novemberben érkezett az ISS-re, telepítése márciusban fejeződött be. A rendszer rendeltetése szövetek, később szervek bionyomtatása a világűrben, amelyekkel egyszer majd földi betegeken tudnak segíteni.

A meniszkuszok a comb- és lábszárcsont találkozásánál, a térdízületen belül elhelyezkedő, két, félhold alakú, rostos porcból álló képződmény. A térd belső oldalán található az egyik, a külsőn a másik.

A meniszkusz-projekt a Redwire és egy amerikai biomedikális központ közös kezdeményezése. Elsődleges céljuk ígéretes biotechnológiák katonai hasznosítása. Az amerikai hadseregben szolgálóknál ugyanis a meniszkusz-sérülés a leggyakoribb egészségügyi problémák egyike.

Nyomtatott szövetek nemcsak betegekbe ültethetők be, hanem új gyógymódokhoz vezető gyógyszerek fejlesztésében szintén fontos szerepet játszhatnak. A BFF-fel kezdetleges „szervecskék”, organoidok már most printelhetők, amelyekkel gyógyszerek tesztelhetők. Ha az organoidok használata elterjed, egyre ritkábban lesz szükség laboratóriumi állatokra.

A technológiával a nyomtatott szövetek mechanikai és vegyi stimulálása, sőt, idővel elvileg erek képződése is megvalósítható lesz. A szövetek a szervhiány kezelésében szintén segíthetnek.

A Redwire vezetősége elmondta, hogy az lenne az ideális, ha a folyamatot fel tudnák gyorsítani, és/vagy tömeges szervelőállításhoz vezető felfedezésre jutnának.

Címkék: űrkutatás egészségügy Nemzetközi Űrállomás bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6318209795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása