HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Lazacot nyomtat egy bécsi startup

ferenck 2021.03.03. 08:00

Többször írtunk már a 3D nyomtatás élelmiszeripari, gasztronómiai alkalmazásairól, különös kajákról, izgalmas kísérletekről, helyenként ínycsiklandozó, máskor inkább megmosolyogtató fogásokról.

Egy-két éve szintet kezd lépni az ételprintelés, mégpedig azért, mert húsokat igyekeznek pótolni növényi alapanyagokkal. A vegetáriánus és vegán étrend elterjedésével, a növekvő környezettudatossággal kereslet is mutatkozik e termékek, például növényi eredetű „marhaburgerek” iránt. Elterjedésükkel csökkenthető lenne a környezetkatasztrófában szerepet játszó nagyüzemi állattartás, ökológiai lábnyomunk egyik összetevője.

3dnyomtatas_salmon.jpg

Egy bécsi diákcsoport tovább ment, marhahús helyett ők lazacban gondolkoznak, majd terveik szerint hamarosan tonhallal, és esetleg a tenger gyümölcseivel is kísérleteznek. Egyelőre azonban a lazac helyettesítése a fő csapásirány.

A tavaly koranyáron indult, nevével sokat eláruló Legendary Vish projekt pár hónappal később startuppá alakult. A Revo Foods elsődleges célja a lazacevés módjának megváltoztatása, forradalmasítása.

Borsófehérjéket, citrusrostokat, növényi olajakat és tengerimoszat-kivonatokat alapul véve, dolgozzák ki füstöltlazac-szeleteiket, tarama-szerű készítményeiket és más termékeiket. A „hamis” lazacszeleteket többek között szashimihez ajánlják. Elvileg március 6-án kóstolót is tartanak egy bécsi kávézóban, de a járványügyi helyzet ezt meghiúsíthatja. Közvetlenül szeretnék tesztelni a fogyasztók reakcióit.

Tevékenységük a biológiai egyensúly felbillenésében szintén fontos szereplő halgazdaságok ellen is irányul. Tizenegy összetevővel dolgoznak, mindegyiknek megvan a maga rendeltetése: az olajak a lazac ízgazdagságát, a moszatok a sós tenger ízét hivatottak helyettesíteni, és így tovább.

Élelmiszereik előállítását automatizálni akarják, nagyobb mennyiségben kívánnak lazacot nyomtatni. Jelenleg fecskendőféle szerkezettel extrudálnak, azzal rakják le a növényi keverékeket.

Címkék: ételnyomtatás

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3616446758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2021.03.03. 15:13:19

Már ezt az erőforrást is a nagy befektetők fogják uralni? De jó lesz.

seepheerd 2021.03.03. 21:26:20

Növényi marhaburger. Mi a faszé' kell egy vegánnak marhaburger?
süti beállítások módosítása