HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott agyagtartóban frissen marad a kaja

ferenck 2020.09.04. 08:00

Sokan sokféleképp töltöttük a többhónapos karantént. Egyesek például innovatív ötletekkel igyekeztek fennálló problémákat orvosolni, vagy éppen barkácsoltak. Egyiküknek eszébe jutott, hogy gyakran okoz gondot az élelmiszertárolás, kaják frissen tartása.

Lea Randebrock, a londoni Royal College of Art finn-német designere erre talált ki elegáns és környezetbarát megoldást – 3D nyomtatást és agyagalapú anyagokat használt hozzá.

Az élelmiszerek mérhetetlen pazarlásából kiindulva készítette el az Agyagspájz nevű termékcsaládot. A mai fogyasztási minták élelmiszeriparra gyakorolt hatását is tanulmányozta előtte, és szomorúan konstatálta, hogy az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) adatai alapján évente globálisan 1,3 milliárd tonna kaját dobunk ki.

3dnyomtatas_kajatarolas.jpg

Ha a felesleges maradékot ott és úgy tudnánk hasznosítani, ahol és ahogy tényleg szükség lenne rá, ez a mennyiség bőven elég lenne az éhező milliók megsegítésére. Még akkor is, ha a kajaszemét jelentős része ipari hulladék, amit nehezebb, a fogyasztói szintet viszont könnyebb befolyásolni.

Erre tesz kísérletet Randebrock is.

Kompakt és elegáns Agyagspájzának darabjai növények és gyümölcsök otthoni tartósságát hosszabbítják meg. A designer különféle fajtákhoz különféle tároló alkalmatosságokat talált ki. Hagyományos tároló eljárásokat alkalmazott a mai világra, az életből ellesett forgatókönyvekre.

A prototípusokat szórakoztató módon egy meghackelt printeren nyomtatta, mert a karantén alatt máshoz nem fért hozzá. Gyümölcspolcot, speciális dobozt, zöldséges ládát stb. tervezett.

Mindegyikhez figyelembe vette, hogy mit tartanak benne. Gyökeres zöldségekhez például sötét és száraz tároló helyet alakított ki, de a nedvességet és a hűvöst igénylő zöldségekre is talált ki jól működő megoldást.

Az utóbbiakhoz egy nyomtatott öntözőkanna adta az ötletet. Úgy alakította ki őket, hogy locsolva legyenek, és a nedvességgel hűs környezet jött létre.

„A lyukacsos terrakotta anyagon keresztül elpárolgó vízzel minden tárgy lehűl. Ezek a tárgyak növényként működnek, és meg kell locsolni őket ahhoz, hogy működjenek” – magyarázza Randebrock.

A tároló alkalmatosságok minimál designú otthonba vagy növényekkel teli térbe egyaránt passzolnak.

Címkék: tárolás élelmiszer agyag

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4116187118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása