HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott agyagtéglákkal zöldebbek lesznek az építkezések

ferenck 2023.09.14. 08:00

A 3D nyomtatás az építőiparban több szempontból hasznos: a technológiával készült épületek tűzállóbbak, gyakran használnak hozzájuk megújuló, helyi anyagokat, csökkennek a költségek, hamarabb felépülnek, mintha hagyományos eljárásokat alkalmaznának.

A Kairói Amerikai Egyetemen (AUC) additívgyártás-alapú építőrendszeren dolgoznak, a helyi anyagokat, a robotizált gyártást részesítik előnyben, mert a zéró széndioxid-kibocsátás a cél.

3dnyomtatas_agyag.jpg

Észak-Afrikában elsőként, agyagtéglát fejlesztettek. A kontinensen és a Közép-Keleten az AUC additívgyártás-laborja (AMCL) mellett csak két másik labor kísérletezik agyagtéglával. Az egyetem Robotikus Gyártás Laboratóriumával (RFL) közösen dolgozták ki a fém- és agyagalapú gyártómegoldást.

A robotkarokkal megtámogatott technikával olcsóbban és energiatakarékosabban állíthatók elő komplex formák, mint a hagyományos építőipari eljárásokkal. A 3D épületnyomtatásnál használt betonkeverékek helyett a tartósabb és a hőséget a sima agyagnál jobban tűrő speciális vörös agyaggal dolgoztak.

3dnyomtatas_agyag0.jpg

Ez az agyag olyan ásványokat tartalmaz, mint a földpát, a kvarc és a kaolin. A keverékből a szintén saját fejlesztésű robotikus 3D nyomtatórendszerrel könnyen extrudálhatók az óhajtott formák.

Az agyaghasználat kritikus jelentőségű a csapat jövőképében és a fenntarthatóságra vonatkozó elképzeléseiben. Egyiptomban rengeteg az agyag, ősidők óta dolgoznak vele, könnyű a beszerzés.

Az AUC szerint a helyi anyagokat használó technológia pozitív hatással lesz az egyiptomi gazdaságra, és ha elterjed, csökkenni fognak az építőipari munkák költségei. Az additív gyártás szerintük egyébként inkább kiegészíti, mint helyettesíti a hagyományos gyártótechnikákat. Nagyobb tervezői szabadságot enged, pozitív hatással lesz a helyi építőiparra.

Címkék: építőipar anyagtudomány agyag

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4218206209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.15. 15:55:35

Mitől jobb ez a hagyományos vázkerámia téglánal? Az is agyagból készül, jól bejáratott technológiával, szintén helyi an/gyagból.
süti beállítások módosítása