HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Gyógyszeradagolás másként

ferenck 2019.08.27. 08:00

A 3DP a medicina egyik fontos területén, a gyógyszergyártásban is terjed, az áttörés egyelőre nem annyira látványos, néhány különleges fejlesztés azonban felvillantja a közeljövőt.

Gyógyszerek 3D nyomtatásával lehetővé vált ugyanazon szereket tartalmazó, a speciális adagolásnak megfelelő formájú és méretű tabletták előállítása. Ezzel egyrészt nő a szájon keresztüli fogyasztás, másrészt csökken a szükséges gyógyszerek mennyisége.

3dnyomtatas_gyogyszer.jpg

Az additív gyártás segít személyek genetikai felépítéséhez igazítani a gyógyszeradagolást, gyógyszerészek pedig pácienseik egyedi igényei alapján készthetik el gyógyszer-profiljukat. Ha a szerekkel feltöltött megfelelő polimerek és egy kicsi 3D nyomtató rendelkezésre állnak, akár helyben is elkészíthetik a szükséges tablettákat.

Az ír Athlone Technológiai Intézet (AIT) kutatói ezen dolgoznak. Személyre szabott és printelhető pirulák kidolgozásával igyekeznek könnyebbé tenni azok helyzetét, akik többféle gyógyszert kell, hogy szedjenek. A kivitelezéshez az FFF 3D nyomtatótechnológiát és a mikroszintű fröccsöntést hozzák közös nevezőre, speciális mennyiségek bevételét biztosító kétréteges tabletták az eredmény.

Evert Fuenmayor és Ian Major három éve kísérletezik biokompatibilis és biológiailag lebomló polimerekkel, személyre szabható gyógyszeradagoló rendszer létrehozása a céljuk. Különböző 3DP paraméterek meghatározásával a gyógyszerek a kijelölt időpontban juttathatók be a szervezetbe.

3dnyomtatas_gyogyszer0.jpg

Amikor elkezdték a kutatást a gyógyszerszedést megkönnyítő polimeralapú 3D gyógyszernyomtatás teljesen új volt, szinte senki nem foglalkozott vele.

Először a vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő hidroklorotiazidot tartalmazó betéteket printeltek, majd mikro fröccsöntéssel egy másik réteget alakítottak ki. Ebbe a rétegbe a szív- és érrendszeri megbetegedéseket gyógyító lovasztatint tettek, végül a két anyagot megolvasztották és összekeverték, hogy nyomtatószálat készíthessenek belőlük.

Beállítások szerint teljesen eltérő gyógyszerprofilokat képesek kidolgozni, semmi más nem kell hozzájuk, csak néhány kattintás.

„Ha egyet kattintok, három napig, ha kettőt, hat óráig tart ki a tabletta. A beteg szükségleteitől függ, hogy meddig” – magyarázza Fuenmayor.

A kutatók igyekeznek felgyorsítani a folyamatot, és ezen a téren bőven akad tennivalójuk. Egyelőre ugyanis 30 pilula kb. 4 óra nyomtatás, míg hagyományos módszerekkel egy óra alatt többezer készül el.

Tanulnak, és közben figyelik, hogy különböző személyek hogyan reagálnak különböző gyógyszerekre, adagokra, gyógyászati megközelítésekre – összegez Fuenmayor.

Címkék: orvosi gyógyszeripar fröccsöntés személyre szabás gyógyszernyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4315020188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása