HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Amerikai kutatók működő szívrészeket nyomtattak

ferenck 2019.08.08. 08:00

A világhírű pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem (CMU) kutatói létrehozták egy különleges hidrogél technológia legfejlettebb változatát. A megoldással az emberi szív egyes részeinek – ereknek, szívbillentyűknek, szívkamráknak stb. – eddig kivitelezhetetlen komplexitású 3D nyomatai hozhatók létre. (A technológia neve: Freeform Reversible Embedding of Suspended Hydrogels – FRESH, hevenyészett magyarításban: felfüggesztett hidrogélek szabad formájú és visszafordítható beágyazása.)

Az emberi szív részeinek „újraépítésére” kidolgozott módszerrel újabb lépéssel kerültünk közelebb működő szervek 3D nyomtatásához.

A szabadalmi oltalomban részesült technológia exkluzív licencjogát a bostoni és pittsburghi irodával rendelkező FluidForm birtokolja. A startup a biogyártás, a regeneratív medicina és más iparágak „haladó” alkalmazásaira összpontosít.

3dnyomtatas_emberisziv.jpg

„Most már lehetőségünkben áll natív szövetek szerkezeti, mechanikai és biológiai kulcstulajdonságait utánzó struktúrák építése. Biomérnökileg megtervezett 3D szervek létrehozásáig sok kihívást kell még abszolválni, ez a kutatás viszont nagyon fontos előrelépés” – magyarázza Adam Feinberg, a FluidForm társalapító-főmérnöke.

A 3D bionyomtatás bámulatos eredményeket ért el, élő szövetek és puha bioanyagok közvetlen printelése viszont nagyon nehéz. A komplex 3D szerkezet és funkció nyomtatással elérhető, megfelelő felbontású és pontosságú újraalkotásának egyik legfőbb akadály a puha és dinamikus biológiai anyagok megfelelő segédanyaggal való támogatása (pontosabban a támogatás hiánya).

A FRESH ezt a problémát oldja meg beágyazott technológiájával. Ideiglenes kiegészítő gél használatával teszi lehetővé a kollagént természetes formájában használó printelést, összetett nyomatok kivitelezését. Puha anyagokat eddig nem lehetett pontosan nyomtatni, az új eljárással viszont úgy tűnik, hogy most már igen. A technikával, a gyors pH változással a kollagén önmagától összeáll.

A beteg csak rá jellemző anatómiai szerkezetét lemásoló bionyomtatott szív emberi MRI-n alapul. A nyomat megvalósíthatósági tanulmányként szolgál, kollagén és más puha anyagok printelése viszont máris konkrét termékben hasznosuló „kvantumugrás”.

A FluidForm termék, a LifeSupport kiegészítő gél nyomtatásával komoly perspektívák nyílnak meg.

Címkék: orvosi bioprinting bioanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4414996902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása