HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Áttörést jelenthet a nyomtatott tüdőállvány

ferenck 2022.06.24. 08:00

Az Egyesült Államokban évről évre nő a tüdőátültetések száma, 2021-ben 2524 betegen hajtottak végre műtétet. A várólistán lévők száma szintén emelkedik, jelenleg több mint 150 ezren vannak.

A bionyomtatás lehet a megoldás.

A 3D Systems és a United Therapeutics együttműködésének eredményeként, egy San Diegoi konferencián bemutatott tüdőállványt nyomtattak. A nyomatot a valaha volt legkomplexebb 3D nyomtatással előállított objektumnak tartják, de ami ennél is fontosabb: komoly áttörés a bionyomtatásban és a regeneratív medicinában.

3dnyomtatas_printedlung.jpg

Állatokkal már tesztelték – a gázcsere sikeresnek bizonyult –, a jövőben pedig a beteg saját őssejtjeiből készülhet, ami az egyik legbiztosabb módja, hogy a szervezet ne lökjön ki magából egy beültetést. Mivel az implantátumok más emberektől származnak, így viszont tőlünk, könnyen érthető testünk pozitívabb reakciója.

A bionyomtatás egyre dinamikusabban fejlődik, és mivel élő sejtekkel dolgozik, egyre fontosabbá is válik az orvoslásban. Egy amerikai orvos pár hete emberi sejtekből készült, nyomtatott fület transzplantált sikeresen betegére.

A technológiával a jövőben emberek számára készíthetők teljesen funkcionális, jól működő szervek. Egyelőre ez persze még nem lehetséges, viszont közelebb kerülünk hozzá, és a most nyomtatott tüdőállvány hatalmas lépés a megvalósulás felé.

A nyomat rekordszámba menő 44 trillió voxelből áll, ez négyezer kilométer tüdő hajszálér és 200 millió léghólyagocska. A United Therapeutics szakemberei az állványt a beteg őssejtjeivel akarják „sejtesíteni.” Ha sikerül, a jövőben megvalósul az emberi szervezettel kompatibilis, átültethető tüdő.

Az újfejlesztésű fotopolimer-alapú „printelés perforációhoz” bionyomtató technológiával egy ilyen szerv három hét alatt nyomtatható, ami egészen elképesztő teljesítmény. A két cég szerint öt éven belül elképzelhető személyre szabott nyomtatott tüdők gyártása és emberi tesztelése.

Az együttműködés célja, hogy a jövőben ne legyen hiány az implantátumból, amelyre a 3D nyomtatás a leghatékonyabb megoldás. Az is pozitív fejlemény, hogy már létezik az úgynevezett ex vivo tüdőperforáció, amellyel a jövő printelt implantátumának élettartama meghosszabbítható. Eddig 230 személy életét mentették meg vele.

Címkék: orvosi implantátum bioprinting 3D Systems

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6917862905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.25. 19:33:59

Nem tudom, vajon az állvány szó meghonosodott magyar szakszó vagy a posztoló saját fordítása, de mindenképp szerencsétlen választás. Bár angolul, ahogy a belinkelt hírben is olvasható, a scaffold, azaz állvány szót használják, szerencsésebb lenne a váz szó használata. Ugyanis míg az állványra nem építünk semmit, a vázra ráépülnek a további elemek, márpedig itt erről van szó. A vázra felviszik a páciens saját őssejtjeit - ezt nevezi a poszt sejtesítésnek, cellularization -, amelyekből kialakulnak a tüdóspecifikus sejtek.

Én sem vagyok ám jártas a témában, az előbb olvastam utána.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.25. 19:39:41

Akit érdekel a téma, kiindulásként kezdje az angol Wikipedia Organ printing címszavával, nagyon alapos és érthető; én is itt kezdtem.
süti beállítások módosítása