HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás szívproblémák kezeléséhez

ferenck 2023.05.11. 08:00

Szív- és érrendszeri betegségek miatt évente négymillióan halnak meg az Európai Unióban, a szívinfarktus az egyik leggyakoribb halálok. Gyógyszeres terápia, implantáció és a szív „újraszinkronizálása” a jelenlegi gyógymódok. Mivel az emberi szervezet nem rendelkezik elegendő regeneratív képességgel a létfontosságú szervhez, a mostani kezelések mellett, a szívátültetés az egyetlen tényleg gyógyító technológia.

A 3D nyomtatással bővülnek a lehetőségek, mert jobb minőségű, személyre szabható műszerek, eszközök előállítása előtt nyitja meg a kapukat. Az EU-ban mind a medicinában, mind az additív gyártásban nagy a potenciál, a két terület közötti átjáráshoz, az együttműködéshez viszont jobb kereteket kellene kialakítani.

3dnyomtatas_cardiopatch.jpg

Az uniós Cardiopatch (Szívtapasz) projekt erre a kihívásra próbál működő választ adni. Francia, portugál és spanyol intézmények vesznek részt benne, 3D nyomtatótechnológiákkal igyekeznek előremozdítani a regeneratív szívgyógyászatot. A technológiával könnyebben tanulmányozható az infarktus.

A kutatók a szívszövet sérüléseit gyógyító tapaszt terveztek, majd különféle bioprinting eljárásokat hitelesítettek az eszköz használatához, hogy segítsék az előállítását, szállítását, beültetését.

A nem invazív szív- és érrendszeri eszközök fejlesztése változatlanul komoly kihívás. A bevett eljárások nem garantálják a kockázatok csökkenését. A sejtalapú regeneratív terápiát kínáló Szívtapasz viszont igen – az infarktus miatti károsodást minimális invazív sebészi beavatkozást igénylő őssejt-tapasszal gyógyítanák.

A projektet koordináló Navarra Egyetemi Klinikán in-vivo, rágcsálókon mutatták ki a tapasz pozitív hatását. A klinikán sejttenyésztéshez fejlesztettek 3D eszközt, és a szállításra is találtak megoldást. Folyamatot dolgoztak ki a tapaszban lévő őssejtek gyógyító hatásának növelésére. Maga az implantáció csak minimálisan invazív.

Az őssejt-tapasz tenyésztéséhez és szállításához speciális 3D bioreaktort, a beültetéshez rugalmas eszközt fejlesztettek. A következő hónapokban további teszteket végeznek.

Címkék: egészségügy orvosi bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr318119596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása