HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Élő agysejt-hálózatot nyomtattak egy ausztrál egyetemen

ferenck 2023.10.19. 08:00

Az ausztrál Monash Egyetem kutatói 3D ideghálózatokat printeltek élő idegsejteket tartalmazó biotintából. A hálózatok a laborban növekedhetnek, továbbítanak és válaszolnak idegi eredetű jelzésekre.

Szövettervezési megközelítéssel, élő sejteket és nem sejteredetű anyagokat tartalmazó két biotintával, bionyomtatással hozták létre az agy szürke és fehérállományának elrendezését utánzó hálózatokat.

3dnyomtatas_agyhalozat.jpg

Korábban 2D idegsejt-tenyészetekkel tanulmányozták ideghálózatok és betegség-mechanizmusok kialakulását. A viszonylag lapos szerkezetek viszont nem adták vissza pontosan az idegsejtek növekedését, környezetükkel folytatott interakcióikat.

A mostani kutatásban létrehozott hálózatok viszonylag pontosan utánozzák az élő agyban lévő „áramkörök” 3D természetét, ahol az idegsejtek kiterjesztik a neuritoknak nevezett folyamatokat, hogy kapcsolatok alakuljanak ki az agykéreg (kortex) különböző szintjei között. A nyomtatott szürkeállomány vagy sejtréteg neuronjaiból kifejlődő vetületek könnyen átnőttek a fehérállomány rétegen, amit egyfajta útként, agyi autópályaként használtak a más rétegekben lévő neuronokkal folytatott kommunikációhoz.

A kutatók elmondták, hogy nemcsak az agy egyes régióinak alapelrendezéséhez hasonló nyomatot sikerült készíteniük, hanem azt is megállapították, hogy az idegsejtek hasonlítanak az „igaziakra”, és hasonlóan is viselkednek.

Pontos elektrofiziológiai mérések spontán, idegszerű tevékenységet mutattak ki a 3D hálózatban, amely így reagált elektromos és gyógyszeres stimulációra. A szövetmérnökséggel, bionyomtatással készített 3D hálózatban észlelhető elektromos aktivitás az idegtudományban és a bionyomtatásban egyaránt komoly tudományos előrelépésnek számít.

A hálózat ígéretes platform lehet idegek, ideghálózatok kialakulásának és növekedésének a tanulmányozására, betegségek terjedésének vizsgálatára, gyógyszer-tesztekhez. A tesztekből megállapítható, hogy bizonyos gyógyszerek milyen hatással vannak az idegrendszerre.

„Csak” nyomtatott másolat kell hozzájuk.

Címkék: agy orvosi bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1718228033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása