HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Harvardi tudósok az emberi szív dobogását utánzó szívkamrát nyomtattak

ferenck 2023.08.17. 08:00

Az Egyesült Államokban harminchárom másodpercenként hal meg valaki szív- és érrendszeri problémák miatt, 2021-ben minden ötödik halálozást ezek a betegségek okozták. Kezelésük világviszonylatban is az egyik legsürgetőbb feladat, és a 3D bionyomtatás fontos szerepet játszhat benne.

Harvardi kutatók nemrég jelentették be, hogy speciális biotintával az emberi szív dobogását utánzó, működő szívkamrát képesek printelni.

3dnyomtatas_szivkamra.jpg

Nem ez az első eset, amikor szerveket próbálnak létrehozni a technológiával. Komoly igény lenne rájuk, mert hivatalos amerikai adatok alapján, 2022-ben valamivel több mint 42 ezer szervátültetést végeztek az országban, viszont napi átlagban tizenheten haltak meg transzplantációra várva.

A bionyomtatás, valódi sejtekkel történő élő szervek printelése képes lehet megoldani a problémát, de legalábbis a lehetőségek egyike. A kivitelezhetőséget, a működőképességet viszont nehéz megállapítani. Dobogó szövetek létrehozásával azonban egy lépéssel közelebb kerülünk teljes szervek printeléséhez.

Szervszerkezetek és funkciók utánzatát gyógyszerek biztonságának tesztelése, illetve klinikai esetek előrejelzése miatt nyomtatnak. A szálakkal megerősített, speciális biotinta átfolyik a gép fúvókáján, és mihelyst kész a nyomat, megőrzi 3D formáját. E tulajdonsága miatt, a tinta szívkamra-szerű és más komplex 3D alakzatok további segédanyagok, mini állványok használata nélküli printelésére alkalmas.

A harvardi kutatók zselatinszálakkal feltöltött új hidrogél-tintát, szállal feltöltött gélt (fiber-infused gel, FIB) fejlesztettek. Ezzel a tintával printelték a valódi emberi szívverést utánzó szívkamrát. A nyomtatás irányát is tudták szabályozni, hogy az a szívizmok elrendeződését, igazodását szabályozza.

Az elektromos stimuláció a szálak elrendeződésével összhangban, összehúzódások koordinált hullámát, lényegében pumpálás-szerű folyamatot indított el. Ez a szívkamra ugyan nagyon leegyszerűsített és miniatürizált, a kutatók viszont vastagabb izmokkal, élethűbb szívszöveteken dolgoznak jelenleg. Mindenesetre, már a mostani változat is 5-210-szer nagyobb folyadékmennyiség pumpálására alkalmas, mint az eddigi nyomtatott szívek.

A kutatók munkája szívbillentyűk, kétkamrás miniatűr szívek és mások építése előtt nyitja meg az utat.

Címkék: orvosi innovátorok bioprinting biotinta

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7618193199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása