HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D bionyomtatással gyógyíthatóbb lesz a rák?

ferenck 2023.08.01. 08:00

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai alapján 2020-ban világszerte tízmillióan haltak meg rákban, azaz minden hatodik haláleset oka a rák volt. A betegség gyógyításával kapcsolatos kutatások hosszú ideje folyamatosan és gőzerővel folynak, de részeredmények ellenére, rengeteg új felfedezés kell még a sikerhez.

E kutatások egyikeként, dél-koreai tudósok a rákot, nevezetesen a szilárd daganatokat állításuk szerint kezelő módszert, új 3D bionyomtatás technológiát mutattak be.

3dnyomtatas_rak_1.jpg

Az ér- és kötőszövetekből álló rosszindulatú, szilárd szövetek nagyon nehezen gyógyíthatók, és az immunterápiára ez különösen érvényes. A kezelésnél az immunrendszert erősítő anyagokat, főként természetes ölősejteket (natural killer cells, NK sejtek) használnak. Ezek a fehérvérsejtek elpusztítják az emberi testre káros sejteket.

Az immunterápiát általában a rák előrehaladott állapotában lévő betegeknek ajánlják, és egyes daganatfajtákkal szemben nagyon hatékony. Az eljárás során az NK sejteket intravénás injekcióval juttatják a szervezetbe.

A dél-koreai kutatók újítása, hogy az NK sejtek nyomtatott hidrogél kapszulákban vannak, és így nem vesznek kárba, nagy többségük képes beépülni a daganat sejtjeibe. A beépülés a nátrium-alginátból és zselatinból készült hidrogélben idővel kialakuló pórusokkal érhető el, azok teszik lehetővé az NK sejtek kibocsátását.

A hidrogélbe fecskendezett, nyomtatott, majd tenyésztett NK sejtek életképessége és tevékenysége is jobb, mint a korábbi injekciós módszer esetében.

A dél-koreai kutatás eddig mindenképpen ígéretes. Mivel a hidrogél előnyös környezetet teremt az NK sejteknek, e sejtek 3D bionyomtatása elvileg működő terápia, és a rák eredményesebb gyógymódjai felé vezet.

Címkék: rákkutatás orvosi bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr518181319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása