HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott szervvel utánozzák a veseműködést

ferenck 2019.03.08. 08:00

Egyre izgalmasabbá és sokoldalúbbá válik a néhány éve inkább csak egy szűk tudományos elit által ismert és a gyakorlatban főként kísérleti célokra használt 3D bionyomtatás.

A Harvard Egyetem Lewis Laboratóriumának kutatói komoly előrelépést tettek nyomtatott vesemodellekkel. Munkájuk egy az anyagok printelt vesemodellek kanyarulatos csatornájában történő elnyelésével foglalkozó 2016-os tanulmányon alapul.

3dnyomtatas_vesemukodes.jpg

„Vesemodellünk izgalmas előrelépés, szinte teljesen utánozza a kanyarulatos csatorna természetes veseszövetben található részeit. Túl az azonnali gyógyszerkutatási és betegségmodellező alkalmazásokon, ki szeretnénk vizsgálni, hogy ezekkel az élő eszközökkel hatékonyabbá tehető-e a vese-dialízis” – nyilatkozta a labort vezető Jennifer Lewis. („A dialízis veseelégtelenség esetén a vér salakanyagoktól való megtisztítására szolgáló eljárás.” Wikipédia)

A kanyarulatos csatornák a vese pH szüredék szabályozásáért felelős mikroszkopikus szegmensei. Sejtfalaik újra elnyelnek és visszairányítanak értékes tápanyagokat, valamint a kiválasztás során keletkezett veszteségeket is újrahasznosítják.

A pici szerkezetek nyomtatásával a Harvard tudósai a veseszövet viselkedését próbálják újraalkotni, és igyekeznek a testen kívül vizsgálni. Kutatásuk átültetésekhez használt biológiailag megtervezett szervekhez és kísérleti állatok nélküli vagy kevesebb állattal végzendő gyógyszerfejlesztésekhez vezethet.

„Megdöbbent, hogy a modell fiziológiailag mennyire releváns. Betegspecifikus vagy fertőzött sejtek beépítésével pedig még hatékonyabb. A kísérletek célja gyógyszerekre adott reakciók előrejelzése” – vélekedik Annie Moisan, az ipari partner Bázeli Roche Innovációs Központ tudományos főmunkatársa.

A laborban korábban is printeltek hasonló csatornát; ráadásul mindkét nyomat tartalmaz élő sejteket. A kutatók cukorbetegséghez kapcsolódó jelenségeket is szimuláltak modelljeikkel.

Címkék: orvosi szimuláció bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5214669975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása