HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Meghackelték a 3D nyomtatót?

ferenck 2018.07.31. 08:00

Az izraeli Negev-sivatagban lévő Ben-Gurion Egyetem (BGU) biztonságtechnológiai kutatásai és fejlesztései világhírűek, a felsőoktatási intézmény a szakterület egyik globális központjának számít. Számítógépes rendszerekre, drónokra stb. igyekeznek kidolgozni szuperbiztos megoldásokat.

Nemrég kimutatták, hogy mennyire könnyű nyomtatott drónokat meghackelni, most pedig „audió ujjlenyomatok” használatát javasolják 3D printerek ellen irányuló cybertámadások megakadályozására.

3dnyomtatas_hack.jpg

A 3D nyomtatás biztonságával kapcsolatos kutatómunkájuk egyrészt úttörő, másrészt a technológia elterjedése és az ipari alkalmazások folyamatosan növekvő száma miatt nagyon fontos is. Az egész gyártóipar, de különösen a légjármű-, a jármű- és a védelmi szektor sokat tanulhat belőle.

FDM, azaz szálhúzásos 3DP technológia esetében az X, az Y, a Z tengely és a nyomtatószál kipréseléséért felelős négy léptetőmotor mozgása határozza meg a nyomtatott tárgyat. Munkafolyamat közben a modellezett tárgy specifikációihoz kapcsolódó egyedi, például nagyobb rétegeknél hosszabb, kisebbeknél rövidebb és élesebb hangot generálnak.

3dnyomtatas_hack0.jpg

Egy tökéletes tárgy nyomtatása nagyon speciális hanggal jár, kevésbé tökéletesé másként szól. Az egyetemen felvették, majd referenciaként kezelték a tökéletes nyomat hangját. Ugyanazon tárgy minden egyes printelésénél rögzítették a hangot, és valós időben összehasonlították a mintával, hogy meggyőződjenek: passzol hozzá, vagy sem. Az audiofájl hullámmintájában tapasztalt eltérések a szerkezet esetleges hibáira utalnak, és mihelyst ilyet észleltek, leállították a nyomtatást.

Időt és anyagot takarítottak meg vele.

A módszerrel hat potenciális támadásra derítettek fényt – üregekre, rétegek különböző vastagságára, a nyomtatott tárgy méretarányára, az X, az Y és a Z tengely orientációjának megváltozására, a nyomtatóanyag betöltési mintázatának módosulására.

Az „audió ujjlenyomat” összehasonlító vizsgálata nem magyaráz meg mindent, például az extrudált nyomtatószál mennyiségét és a hőmérsékletkülönbségeket sem képes kimutatni, viszont, ha a fentebbi eltérések fennállnak, a nyomat aligha lesz olyan, mint szeretnénk.

„A javasolt módszer nagyon hatékony a tárgy geometriáját vagy a nyomtatási folyamat időzítését módosító cyber-fizikai támadások felderítéséhez” – következtetnek a szerzők.

Címkék: biztonság FDM nyomtatószálak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6214141771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása