HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mennyire lokalizálhatók személyek 3D szkenneléssel és wifivel?

ferenck 2023.07.28. 08:00

A technológiák, például a 3D szkennelés és a LiDAR gyors fejlődésével, egyre tökéletesebbé válnak. Míg évekkel ezelőtt ezek a technikák alig voltak képesek objektumok formájának detektálására, részletekről nem is beszélve, addig ma már tökéletesen „újraalkotnak” tárgyakat, személyeket. Az embert is azonosítják, lokalizálják.

A 3D nyomtatás rengeteget profitálhat belőlük, különösen a 3D szkennelésből. Nagyon pontosan visszaadható velük a valóság, és nemcsak nagy vonalakban, hanem a legapróbb részletek is.

3dnyomtatas_szkenneles.jpg

Ezeket a technikákat azonban az önmagában nem elítélendő tevékenység adatgyűjtésre, vagy a már igencsak megkérdőjelezhető megfigyelésre szintén alkalmazhatják.

A pittsburghi világhírű Carnegie Mellon Egyetem (CMU) kutatói tanulmányban mutatták be, hogyan használhatók gépi tanulással összekombinált vezeték nélküli wifi routerek szobában tartózkodó személyek elhelyezkedésének, testtartásának és mozdulatainak feltérképezésére.

3dnyomtatas_szkenneles0.jpg

A kutatók valós, különösen a személyiségi jogokat (privacy) érintő veszélyeket, a technológiával való visszaélés lehetőségeit vizsgálták. Főként arra törekedtek, hogy a wifi segítségével térképezzék fel az illetők testtartásait. A kép összes emberi pixelét például wifi antennák, a film- és a játékiparban gyakran használt mozgásrögzítő (motion capture, mocap) technika segítségével az emberi test felületére igyekeztek leképezni.

A megvalósításhoz a wifi jelek fázisát és amplitúdóját az emberi test huszonnégy részére leképező mély neurális hálót fejlesztettek. A csak wifi jelekkel dolgozó, más inputot nem használó modell sikeres, szimpla becslésnél sokkal jobb munkát végzett.

Aggodalomra nincs még ok, ráadásul egy ilyen technika jó célokra is alkalmazható, például a jelek alapján 3D szken, a szkenből pedig nyomat is készíthető. Másik oldalról, a technológia fejlődésével magánszféránkat jobban védő algoritmusok is fejleszthető, szükség is lesz rájuk..

Tőlünk függ, mire használjuk a lehetőségeinket.

Címkék: jövő biztonság 3D szkenner 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1318178141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása