HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Sejtnyomtatás az emberi testhez hasonló tintával

ferenck 2018.03.13. 08:30

Fejlett 3D bionyomtatással és sejttenyésztési eljárásokkal ma már emberi szöveteket – majdnem – emuláló, azaz hajszálpontosan másoló biológiai szerkezetek készíthetők. A londoni Queen Mary Egyetem kutatói egy lépéssel még tovább mentek: munkájukkal elérték, hogy ezek a szerkezetek ugyanúgy tanulmányozhatók legyenek, mintha tényleg beültették volna őket az emberi testbe.

A kutatás sokat segíthet a rák elleni küzdelemben.

3dnyomtatas_sejt.jpg

Biogyártással kapcsolatos vizsgálódásuk központi eleme az emberi testhez hasonló speciális tinta, pontosabban biotinta, amellyel kérés szerinti cseppek, a cseppekből pedig sejtszerkezetek mindenféle céllal nyomtathatók természetes szövetek natív környezetébe, magyarán a szervezetünkbe.

A tinta túlmutat az összes hasonló eddigi kezdeményezésen, mert azoknál sokkal aktívabban stimulálja a sejteket. A kutatók pedig meg tudják vizsgálni, hogyan viselkednek a sejtek a munkához használt testszerű mesterséges környezetben. A végcél komplex biológiai forgatókönyvek, például ráksejtek fejlődésének és az immunsejtek egyéb sejtekkel folytatott interakcióinak tanulmányozása, majd új gyógyszerek fejlesztése a rák és más súlyos betegségek ellen.

3dnyomtatas_sejt0.jpg

Nehéz feladat, viszont a kutatók által kidolgozott módszerrel előállítható nanoszintű molekuláris ön-összeszerelő biológiai szerkezetekkel kivitelezhető, amit a mikro- és makroszintű 3D nyomtatás tesz lehetővé. A szerkezetek molekuláris precizitása miatt lehetséges különböző testrészek és szövetek élethű másolása és in vitro modellek készítése gyógyszertesztekhez.

„A módszerrel lehetővé válik, hogy különböző biomolekulák printelésével pontosan definiált többszintű 3D szerkezeteket szereljünk össze. A tinta ön-összeszerelő funkciója miatt nyomtatás közben és után is kontrollálhatók, majd finomhangolhatók a sejt viselkedését meghatározó vegyi és fizikai tulajdonságok” – magyarázza Clara Hedegaard, a kutatást ismertető tanulmány elsőszámú szerzője.

Címkék: rákkutatás orvosi gyógyszeripar bioprinting bioanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5713675526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása