HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Ablakokat és ajtókat nyomtat egy svéd cég

ferenck 2018.01.17. 08:30

A 3DP terjedését és potenciálját jól szemlélteti, hogy a technológiát teljesen új területeken is kezdik alkalmazni. Ezúttal skandináv innovátorok álltak elő ígéretes megoldással.

A NorDan AB svéd ablak- és ajtógyártó termékei előállításához 3D nyomtatást is használ. Annyira komolyan veszik a technológiát és akkora potenciált látnak benne, hogy nagyméretekben történő gyártásra alkalmas speciális printert rendeltek. A mértékre dolgozó BLB 3D gépet kifejezetten a cég céljai szerint alakítják ki.

3dnyomtatas_ajtoablak.jpg

A kialakítás oroszlánrészét az egyedi gyártórendszerekre és gépekre, például megrendelésre készülő FDM (fused deposition modelling, vagy szálhúzásos) 3D nyomtatókra szakosodott szintén svéd BLB Industries végzi el. Elmondásuk alapján akár 5x5x5 méter munkaterületű gépet is képesek felépíteni, és a rendszereikre egyéves garanciát vállalnak.

Ha minden a tervek szerint megy, az új printer valamikor a tavasz folyamán lesz kész, és akár 2,5x1,5x1,5 méteres tárgyakat is tud majd nyomtatni. A méret magáért beszél, ilyen technikai paraméterekkel egész nagy ablakkeretek gyárthatók.

3dnyomtatas_ajtoablak0.jpg

A gépet két extrúderrel szerelik fel, a fúvókák mérete 0,6 és 2, illetve 2 és 8 milliméter között variálódik. Polimer és biokompozit anyagok különféle változatait dolgozza fel műanyag-granulátum formájában. A biokompozitokhoz mezőgazdasági melléktermékekből, például fából, parafából, szalmából és kenderből készült, újrahasznosított anyagok tartoznak.

A gép óránként 14 kiló műanyaggal dolgozik, és a nyomtatott felületet úgy tervezték, hogy bármilyen printelt polimer vagy biokompatibilis anyag jól ragadjon.

Mihelyst munkába áll prototípusokat és végtermékeket egyaránt készítenek vele. Ajtóhoz már tesztelték, az eredmények bizakodásra adnak okot. A NorDan AB célja ezzel az, hogy tervezésben és gyártásban is a legfejlettebb technológiákkal tegyen eleget ügyfelei megrendeléseinek.

A cég közismerten kiáll a fenntartható fejlődés mellett, igyekszik érvényesíteni a környezetbarát szempontokat. E tények ismeretében cseppet sem meglepő, hogy az additív gyártómegoldások felé fordult, és a nagy méretek sem jelentenek többé akadályt. A szakmai közvélemény érdeklődéssel várja, milyen ajtókat és ablakokat hoznak létre egyedi printerükkel.

Címkék: műanyag polimer nyomtatók környezetbarát technológiák bioanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7013580407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása