HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Jönnek az égésgátló bioműanyagok?

ferenck 2023.01.26. 08:00

Az elektronikában és az informatikában használt anyagoknak komoly követelményeknek kell megfelelniük. Az egyik legfontosabb, hogy a tűzzel szemben ellenállók legyenek.

A műanyagok megfelelnek a szükséges égésgátló elvárásoknak, bioműanyagokról viszont még rendelkeztünk erre vonatkozó infókkal. Legalábbis eddig, mert a német Fraunhofer WKI és Fraunhofer IAP, ipari partnerekkel együttműködve, vizsgálta a kérdést. Kutatásaik eredményesnek bizonyultak, sőt, nemcsak „tűzálló” bioműanyagokat fejlesztettek, hanem be is bizonyították, hogy ezek az anyagok kompatibilisek az additív gyártással, tehát nyomtathatók.

3dnyomtatas_egesgatlo_biomuanyagok.jpg

Munkájuk előtt nem ismertünk az égést gátló bioalapú, bioműanyagok kidolgozására alkalmas anyagot.

A kutatók halogénmentes égésgátlókra összpontosítottak. Abból indultak ki, hogy extra költséghatékonyak, mert nagyon kis mennyiségben elég használni őket. Első körben elektronikai és informatikai alkalmazásokra gondolva igyekeztek ilyen anyagokat előállítani. E célból bioalapú alkoholokkal és foszfortartalmú vegyületekkel végeztek szintéziseket.

Az égésálláshoz magának az égésállónak egyenletesen kell eloszlania a PLA biopolimer mátrixon belül. A kivitelezéshez, az égésálló anyag mátrixhoz kötéséhez nem hőtani folyamatot, hanem elektronsugaras térhálósítást alkalmaztak. Az eljárás műanyagoknál abszolút bevett, bioműanyagoknál viszont a Fraunhofer Intézetek előtt még nem bizonyították be alkalmazhatóságát.

A sikerhez meg kellett változtatni a polimerek tulajdonságait. Az égéssel szembeni mellett, a hővel szembeni ellenállásukat is vizsgálták. Rengeteg teszt után speciális PLA és PBS formákat állítottak elő, és hamar kiderült róluk, hogy 3D nyomtatásra és fröccsöntésre is jók. Nagyon komoly alkalmazási potenciál rejlik bennük.

Címkék: műanyag innovátorok biopolimer nyomtatóanyagok PLA bioanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1118032730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása