HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mikroműanyag-szűrők mosógépekhez

ferenck 2023.04.20. 08:00

A mikroműanyagok által okozott szennyezés a környezetvédelem egyik legnehezebben kezelhető problémája. Ezeknek az anyagoknak a szélessége az öt millimétert sem éri el; óceánoktól, folyóktól, tavaktól a hegycsúcsokig és a tengerárkokig sajnos mindenhol, például a világóceán-felszín 88 százalékán megtalálhatók.

A jövőprognózisok semmi jóval nem kecsegtetnek, mert 2050-ig a mikroműanyag-huladék mennyiségének megduplázódása várható. A probléma hatékony kezelése égetően fontossá és sürgőssé vált.

3dnyomtatas_mikromuanyag.jpg

A clevelandi (Ohio állam) CLEANR startup ezen dolgozik, a környezetbe kerülő mikroműanyagok 35 százalékáért felelős mosógépekre – az elsőszámú felelősökre – találtak ki működő megoldást. A kivitelezéshez 3D nyomtatást is használnak.

A probléma annyira súlyos, hogy egyes országok törvényt hoztak: a mosógépekbe mikroműanyag-szűrő technikát kell integrálni. A CLEANR ilyen szűrőt dolgozott ki, amellyel a mikroműanyag 99 százaléka nem kerül a környezetbe, azaz drasztikusan csökkenti a szennyezést.

A 3D nyomtatás ezúttal szabványok tesztelésénél, gyors prototípuskészítésnél játszhat fontos szerepet. Felgyorsítja a szűrő gyártását, egyedire alakíthatóságát, és segít mosógépgyártónak az adott vállalat termékeire érvényes megoldások kialakításában.

A technológia használatáról a vállalat egyelőre nem árult el sokat, részletekbe sem bocsátkozott. Ugyanakkor januárban bejelentették, hogy a Formlabs Automation Ecosystem korai alkalmazói közé tartoznak, amely nagy 3D printerklaszterek automatizálását teszi lehetővé. Sztereolitográfiával működő printerekről van szó, tehát a szűrők elkészítéséhez ezt a 3D nyomtatótechnológiát alkalmazhatják. (A Formlabs termékeit a FreeDee forgalmazza Magyarországon.)

A technológiai innováció kulcsfontosságú a mikroműanyagok eltávolításához. Mivel korai felhasználókként hozzáférnek a Formlabs legfejlettebb megoldásaihoz, megőrizhetik a mikroműanyag-szűrésben betöltött vezető pozíciójukat, és a technikát otthoni vízszűrőkre, mosogatógépekre, szárítókra és ipari mosodákra is alkalmazhatják majd – jelentette ki David Dillman, a CLEANR társalapító-főmérnöke.

Címkék: környezetvédelem műanyag környezetbarát technológiák FreeDee Formlabs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7818104656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása