HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A Jövő Gyára 1.0 – a világ legnagyobb polimernyomtatója

ferenck 2024.05.06. 08:00

A Maine Egyetem (UMaine) bemutatta a hőre lágyuló (termoplasztikus) polimereket nyomtató A Jövő Gyára 1.0 (Factory of the Future 1.0, FoF 1.0) printert. A gép négyszer nagyobb, mint a Guinness Rekordok Könyvében szereplő, szintén az amerikai felsőoktatási intézményben fejlesztett elődje.

A 29,06 méter hosszú, 9,75 méter széles és 5,48 méter magas gép maximum (közel) 230 kilót képes kinyomtatni. Ezekkel a paraméterekkel a hatékonyság és az innováció fokozása az egyértelmű cél. Változatos termelési folyamatokra alkalmas: nagyméretű additív gyártásra, szubtraktív gyártásra, robotkarral végzett tevékenységekre, folyamatos anyaglerakásra.

3dnyomtatas_polimerprinter.jpg

Az egyetem Fejlett Szerkezetek és Kompozitok Központja rendelkezik az egyik szponzor, az USA Védelmi Minisztériuma jövőbeli szükségleteit kielégítő kapacitással, munkaerővel és újító kedvvel. A bemutató a UMaine, Maine állam és az egész ország számára fontos esemény – méltatta a mérföldkőnek számító printert Susan Collins szenátor.

Az egyetem szerint FoF 1.0 a szövetségi állam nagymennyiségű faállományából kinyert bioalapú anyagoktól kezdve a fenntartható és költséghatékony házépítésig, a nemzetbiztonság gyorsan telepíthető szerkezetek előállításával történő növeléséig, számos területen hasznosítható.

A UMaine mellett az utóbbi időben egyre több egyetem, köztük az MIT (Massachusetts Institute of Technology) Bitek és Atomok Központja tűnt ki 3D nyomtató fejlesztésével.

A görög Tudományos Kutatások Nemzeti Központjának új FDM-printere például automatikusan generál ismeretlen anyagokhoz paramétereket. Szenzorokkal gyűjti printelés közben a nyomtatószálra (filament) vonatkozó adatokat, amelyekből matematikai modell automatikusan hozza létre az optimális paramétereket. Ezzel a tevékenységgel hozzájárul környezetbarát nyomtatószálak fejlesztéséhez.

A Cardiff Egyetemen teljes egészében Legóból épített 3D bioprintert fejlesztettek. Azért nyúltak kedves játékunkhoz, hogy a megfizethetőbb és hozzáférhetőbb bionyomtatást szemléltessék vele. A gép nNagyfelbontású sejtréteget nyomtat biotintával.

Címkék: világcsúcs polimer nyomtatók

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2718393135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kerma · www.kerma.hu 2024.05.13. 15:00:11

Ez már elég durva fejlesztés! Kiváncsi lennék, mennyi idő mire ez megtérül.
süti beállítások módosítása