HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Szaúdi tudósok futurisztikus fogszabályozót fejlesztettek

ferenck 2017.10.27. 08:30

3D nyomtatás és fogászat egyre több szállal kapcsolódik össze, a terület jövője elképzelhetetlen a technológia nélkül. Speciális nyomtatók, Form 2 (amelyet itthon a FreeDee forgalmaz), szkennerek és anyagok mellett a 3DP más innovatív megoldásokkal is hozzájárul a jelen és a közeljövő egészségesebb és szebb fogaihoz.

Legutóbb a szaúd-arábiai Abdullah Király Tudomány és Technológia Egyetem (KAUST) kutatói álltak elő izgalmas, sőt, első hallásra meghökkentő fejlesztéssel, egy nyomtatott „okos” fogszabályozóval, amely beágyazott LED-világítással és mindössze 2,25x1,7 milliméteres, nem fertőző elemekkel (is) segíti a fogak gyorsabb, hatékonyabb erősödését és makulátlan egymáshoz illeszkedését.

3dnyomtatas_szaudifogaszat.jpg

Ezt a szabályozót nem hónapokig, esetleg évekig, hanem rövidebb ideig kell hordanunk, ráadásul a fejlesztők szerint olcsóbb is, pedig minden egyes foghoz tartozik két majdnem infravörös LED és egy pici lítium-ion elem. Az elemek energiaszempontból méretükhöz képest nagyon jól teljesítenek.

Maga a félig átlátszó fogszabályozó 3D nyomtatással készül, majd rászerelik a LED-eket és az azokat árammal ellátó elemeket. A fogak így kapják meg a nélkülözhetetlen fényterápiát. Ellentétben a mai fogszabályozókkal, a szaúdi kutatók megoldása kivehető a szájból, ami nemcsak kényelmi szempontok, hanem az elemek feltöltése miatt is szükséges.

3dnyomtatas_szaudifogaszat0.jpg

„A rugalmas LED-ek nyomtatott fogszabályozóba ágyazásával kezdtük, csakhogy megbízható áramellátás is kellett hozzájuk. A Samsung Galaxy 7 elemeivel történtek után megértettük, hogy a hagyományos elemek a jelenlegi formájukban nem felelnek meg a céljainknak, és ezért újraterveztük a lítium-ion technológiát. Rugalmasabbá tettük, majd az egészségügyi szempontoknak megfelelő módon raktuk a szabályozóba. Így jött létre az okos fogszabályozó” – magyarázza a kutatást a PhD-hallgató Arwa Kutbee-vel közösen vezető Muhammad Hussain.

Az elem biztonságos használatát puha polimeres anyagból készült tok garantálja. Mindkettőt vesesejt-tenyészeteken tesztelték, és kiderült, hogy a sejtek nemcsak túlélték az elem jelenlétét, hanem gyarapodtak is közben.

A rendszernek egyelőre egy prototípusa készült el, de a kutatók bizakodnak, hogy hamarosan megkezdődhetnek a klinikai tesztek.

Címkék: fogászat Form 2 LED Szaúd Arábia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9413092670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása