HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Melyik a legerősebb nyomtatószál?

ferenck 2017.08.02. 08:30

A 3D nyomtatás terjedésével és a sokasodó nyomtatószálakkal (filaments) párhuzamosan egyre fontosabbá válnak a printeléshez használt anyagok, változatos tulajdonságaik, tudni, hogy melyik mire és miért jobb, mint a másik stb.

A kaliforniai 3D printergyártó Airwolf 3D egyik saját fejlesztésű gépén nemrég tesztelte, melyik FDM/FFF nyomtatószál a legerősebb. A teszt során printelt kampókat egy kötélen lévő emelővillára rakták, majd edzőtermi pluszsúlyokat is tettek rájuk. A villát eredetileg kb. 70 kilós traktorabroncsok felszedésére használták.

A két legelterjedtebb nyomtatószál-típus, a PLA és az ABS mellett a Nylon 910-et és egy polikarbonát-alapút is „levizsgáztattak.”

3dnyomtatas_filament.jpg

A Wolfbite Nano ragasztóoldattal megerősített első kampót PLA-ből printelték, a nyomtatóágyat 60 Celsius-fokra melegítették fel. Meglepően erősnek bizonyult – túlvészelte a ráakasztott kb. 130 kilót –, amit a tesztelők azért hangsúlyoztak, mert az egyik legalapvetőbb és legolcsóbb filament. Ennek ellenére figyelmeztetik a felhasználót, hogy teherhordásra alkalmas vagy mérnöki rendeltetésű tárgyak printeléséhez inkább mást használjanak. A PLA egyik nagy előnye az ok: mivel biológiailag lebomló (tehát környezetbarát) anyag, a nyomat nem őrzi meg sokáig az eredeti formáját.

A második tesztalany ABS-hez a speciálisan „rá” fejlesztett AXIOM gépet használtak, 120 fokra felmelegített nyomtatóággyal. A kampót ezúttal is Wolfbite Nanoval dolgozták meg. Kiderült, hogy sokkal gyengébb, mint a PLA: ugyanattól a 130 kilótól azonnal eltört. Húzószilárdsága a PLA-nél lényegesen alacsonyabbnak bizonyult.

3dnyomtatas_filament0.jpg

A hobbinyomtatók által ritkábban, inkább szerkezeti részekhez használt Nylon 910 döbbenetesen erős, sokáig bírta, végül kb. 220 kiló kellett ahhoz, hogy összetörjön. Megjegyzendő, hogy az Airwolf 3D nem elfogulatlan ezzel a matériával – ereje és előre jól megjósolható teljesítménye, valamint más tulajdonságai miatt gyakran dolgoznak vele.

A polikarbonát nyomtatószál zárta a sort. Az Airwolf 3D első desktop printere (2014) ezzel az anyaggal dolgozott. Mivel a magas hőmérséklet nagyon fontos, a nyomtatófejet 290 fokra állították be, a nyomtatóágyat pedig 145 fokra melegítették fel (ezek a hőmérsékletek a legtöbb FDM/FFF desktop géppel elérhetetlenek). A kampó ezúttal is rendkívül erős lett, és az Airwolf elsősorban polikarbonátot javasol masszív nyomatokhoz.

Ez a szál nyerte a versenyt. Persze nyomtatószálaknál az óhajtott nyomattól függően az erő, szilárdság mellett más szempontok, például a rugalmasság, hajlíthatóság stb. szintén fontos szempontok.

 

Címkék: ABS nyomtatóanyagok FDM PLA FreeDee nyomtatószálak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8412709292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása