HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Milyen hibridanyagokkal célszerű helyettesíteni klasszikus nyomtatószálakat?

ferenck 2023.05.09. 08:00

A szálhúzásos, extrudáló technika, az FDM/FF az egyik legnépszerűbb 3D nyomtatóeljárás. Népszerűsége a bőséges anyagválasztékkal (is) magyarázható; a felhasználó rengeteg nyomtatószál (filament) közül válogathat. A legtöbb hőre lágyuló műanyag, mint például az ABS, a PLA, a polikarbonát, de mellettük hibridek is beszerezhetők.

Ezekkel a szálakkal más a végeredmény, például eltérhet az áramvezető-képességük, a hővel, szakítással és más külső nyomásokkal szembeni ellenállásuk, másként munkálhatók meg stb. Fejlesztőik többféle anyagból keverik ki őket: kávéból, fából, gyémántporból és egyre gyakrabban újrahasznosított matériákból. A 3Dnatives portál a klasszikus nyomtatószálakat helyettesíthető legizgalmasabb hibrideket vette górcső alá.

3dnyomtatas_hibridanyagok.jpg

A kávéalapú Wound Up újrahasznosított kávézacc és hagyományos PLA keveréke, míg a vancouveri ProtoPasta cég egyedi filamentje elektromosságot vezető PLA és szénrészecskék kompozitja. E tulajdonságai miatt ideális alacsony feszültségű áramkörökben és érintőképernyőkben történő felhasználáshoz.

A homokkő-alapú szálak PLA és porrá alakított kőzet kompozitjai, a kannabisz különféle fajtáiból kinyert kender és PLA keveréke pedig biológiailag nagyon jól bomlik, könnyen komposztálható és újrahasznosítható.

A PLA és vaspor keverék nyomtatószálak mágneses tulajdonságokkal rendelkeznek, a nyomatok ránézésre fémesek, legismertebb gyártója a ProtoPasta. A faalapú filamentek hagyományos PLA és olyan komponensek, mint például a parafa vagy a bambusz hibridjei. A nyomatokon kicsit érződik is a faillat.

3dnyomtatas_hibridanyagok1.jpg

A fluoreszkáló szálak, például a ColorFabb termékei PLA/PHA bioműanyagok keverékei sötétben világító zöld színben, de más színekben is beszerezhetők. A biológiailag lebomló anyagok jó része újrahasznosított, a természetben teljesen lebomló hulladékalapból készülnek (PLA-R, Kimya-R Natur stb.). Többek között még cigarettacsikkekből is lehet nyomtatószál vagy printelésre alkalmas labdacs.

Gyémánt nanorészecskék szintén kombinálhatók PLA-vel, de len és PLA hibrideket is állítanak elő, amelyekkel jól megjeleníthetők a barna különféle árnyalatai. Az ESD filamentek rendeltetése az elektrosztatikus kisülésnek kitett elektronikus alkatrészek védelme. Hőre lágyuló műanyag (PLA, ABS, PETG) és a diszperziót módosító szén kombinációi.

Címkék: nyomtatóanyagok PLA környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2618117758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása