HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Norsk Titanium: repülőgép-alkatrészek titánból

ferenck 2017.06.13. 08:30

Az 1791-ben felfedezett titán remek tulajdonságokkal rendelkező, „standard hőmérsékleten és nyomáson fénylő, ezüstös, kis sűrűségű és nagy szilárdságú átmenetifém. Ellenáll a korróziónak a tengervízzel, klórral, lúgokkal és savakkal szemben, és még a királyvíz sem oldja.” (Wikipédia) Leghasznosabb tulajdonságai a korróziótűrés és a nagy szilárdság-sűrűség aránya.

Vassal, alumíniummal, molibdénnel stb. ötvözve nagy szilárdságú és kis sűrűségű ötvözetek nyerhetők. Ezeket a repülőgépiparban és az űrhajózásban, a hadi-, autóiparban, különböző ipari folyamatokban, protézisek, fogászati eszközök és implantátumok, sportszerek, ékszerek és mobiltelefonok gyártásában stb. használják fel.

3dnyomtatas_norsk_titanium.jpg

Ilyen jó anyagtulajdonságokkal rendelkező és széles körben alkalmazható elem törvényszerűen eljutott a 3D nyomtatókig is. A Materialise például már 2011-ben speciális eljárást dolgozott ki a fémre, azóta szaporodnak a technológiák, és egyre gyakrabban printelnek titánporból különféle tárgyakat. Például kerékpárokhoz is – az európai repülőgyártó és védelmi konzorcium (EADS) kutatórészlegével együttműködő Charge Bikes brit kerékpárgyártó cég azzal vált ismertté, hogy a biciklikhez 3D nyomtatással készült titánrészeket is használnak.

A titántartalékokat illetően a világon negyedik Dél-Afrikában speciális titánprintert fejlesztettek, az SLM-alapú, lézeres titánolvasztással működő 200x60x60 centi Aeroswiften tavaly már állítottak elő repülőgép-alkatrészeket.

Az európai titánnyomtatás egyik élharcosa a norvég Norsk Titanium a napokban jelentette be, hogy az észak-karolinai légijármű-befektető Triangle Holdings LP komoly összeggel támogatja a céget. A stratégiai befektetés részleteit nem közölték. Tavaly más befektetők 125 millió dollárral segítették a Norsk Titanium szabadalmaztatott gyors plazma lerakódás (rapid plasma deposition, LPD) technológiáját alkalmazó plattsburghi (New York állam) üzemük létrehozását. Az üzem 2017 végére épülhet fel, és több mint 500 új munkahelyet teremt.

3dnyomtatas_norsk_titanium0.jpg

„A Triangle és a hozzá közeli cégek lehetőségei óriásiak, és a stratégiai terv annyira ambiciózus, hogy a Norsk Titanium ügyfelei korábban nem látott alkalmazási lehetőségeket ismerhetnek meg” – nyilatkozta John Andersen a vállalati vezetőtanács elnöke.     

Ez azért is érdekes és bíztató, mert a Norsk Titanium mindössze néhány hónapja jelentette be az amerikai Szövetségi Repülési Hivatal által jóváhagyandó első nyomtatott szerkezeti titánalkatrészek tervét. Az RPD technológiával a titándrót a vetélytárs megoldásoknál olcsóbban és gyorsabban alakítható át komplex részekké. Az új befektetéssel ráadásul a technológia légjármű-ipari kereskedelmi forgalomba kerülését is felgyorsíthatják. A Triangle Holdings egyébként a hírek szerint eddig több mint 1,2 milliárd dollárral támogatta a szektort.

A június 19. és 25. közötti Párizsi Nemzetközi Légi Bemutató látogatói megtekinthetik a Boeing Dreamliner repülőgép Norsk Titanium által printelt részeit és a cég MERKLE IV RPD gépének másolatát. A részeket ezzel a géppel állították elő.

Címkék: titán alkalmazások repülőgép alkatrészek fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8012588779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása