HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott korallszerkezetek mentik meg a korallzátony-ökoszisztémákat?

ferenck 2016.07.12. 08:30

A globális felmelegedés egyik tragikus következménye a vízalatti ökoszisztémák, például a korallzátonyok és különleges élőviláguk gyors pusztulása.  Kutatók a legkülönfélébb módszerekkel próbálkoznak megmenteni őket.

A melbourne-i Zátonytervezés Lab (RDL) és James Gardiner, Sydney-illetőségű építész a 3D nyomtatáshoz fordult: printelt korallszerkezetekkel igyekeznek segíteni. Struktúráikat Bahrainben és Monacóban már használták is, az első kísérleteket siker koronázta.

korall.jpg

A szerkezeteket kifejezetten a korallok kifehéredése (színük elfehéredése, elhalványodása) ellen tervezték. Akkor következik be, amikor a zátonyszimbiózist, az ott együtt élő organizmusokat megzavarja a vízhőmérséklet emelkedése, és például a virágállatokhoz tartozó korallpolipok kivetik a rendszer egészséges egyensúlyát fenntartó algákat. A nyomtatott darabokkal alternatív környezetet teremtenének, ahol maga a korall pusztulása után is fennmaradna a környező tengeri élet.

A kutatók nem alaptalanul bizakodnak. Fiatal korallpolipokat és az ökoszisztémához tartozó élőlényeket ugyanis vonzzák az egészséges korall 3D nyomtatással élethűen utánzott vibráló színei. A nyomtatáshoz kifejezetten környezetbarát homokkövet használtak. Helyi cégekkel és szervezetekkel kívánnak együttműködni, hogy minél nagyobb területen alkalmazhassák megoldásaikat – és próbálják fenntartani a vízalatti világ biodiverzitását.

Címkék: klímaváltozás homokkő környezetbarát technológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr918881290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása