HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Észak-Karolinában szén-dioxidot leválasztó szűrőket nyomtatnak

ferenck 2023.07.04. 08:00

A klímaváltozás kezelése, az atmoszférába kerülő károsanyag-kibocsátás csökkentése az emberiség előtt álló egyik legnagyobb kihívás. Senki nem tudja a pontos megoldást, viszont a 3D nyomtatás fontos szerepet fog játszani benne – derül ki az Észak-karolinai Állami Egyetem tanulmányából.

A felsőoktatási intézmény kutatói bemutatták, hogyan iktatható ki nyomtatott szűrőkkel a széndioxid. Speciális hidrogélt printeltek hozzá, amely képes visszatartani, „megfogni” a karbonhidráz enzimet. Ez azért fontos, mert az enzim felgyorsítja a széndioxidot és a vizet hidrogénkarbonáttá alakító folyamatot.

3dnyomtatas_szendioxid_filter.jpg

Mivel a 3D nyomtatáson alapuló gyártással minden gyorsabb és pontosabb, megfelelő nyersanyagokból elkészíthető ez az anyag. A hidrogél mechanikailag elég erős a printeléshez, és folyamatos nyomtatószállá alakítható.

Az extrudálás és a fotopolimerizáció keverékének tűnő, az anyag-kilövelléshez (material jetting) hasonló eljárást dolgoztak ki. Kéz különféle szerves vegyületből és karbonhidrázból nyomtatótintát készítettek. Ezt követően kétdimenziós rácsra nyomtatták a hidrogél fonalszerű szálait, míg az oldatot ultraibolya fénnyel szilárdították meg. Így érték el, hogy a hidrogél elég erős legyen a nyomtatáshoz.

Kisebb kísérlet során egy gázkeverékben lévő széndioxid huszonnégy százalékát szűrték ki. Elmondták, hogy a korábbi teszteken jobb eredményt értek el, a gyengébb teljesítményt a szűrő kis méretével magyaráztak: a kísérlethez használt változat átmérője a három centimétert sem érte el.

Szerencsére a szűrők nagyobbá alakíthatók, méretük és formájuk változtatható. A szűrés hatékonyságát növelendő, akár oszloppá is rendezhetők. A szűrés tartósságát tesztelve, kiderült, hogy a nyomat ezer óra elteltével is megtartotta szénmegkötő kapacitása ötvenkét százalékát.

A kutatók hangsúlyozzák: munkájuk elején tartanak, annyi viszont már bebizonyosodott, hogy a széndioxidot megkötő eszközökhöz újféleképpen is kidolgozhatók anyagok.

Címkék: környezetvédelem klímaváltozás környezetbarát technológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6218157196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása