HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott léghűtő a légkondi környezetbarát alternatívája

ferenck 2023.09.19. 08:00

A 3D nyomtatás sok olyan projektben kulcsszereplő, amelyekben a zöld jövő a legfontosabb szempont. Szerencsére egyre több az ilyen kezdeményezés, így a jövőben a mainál is nagyobb mértékben fogják alkalmazni a technológiát.

Újrahasznosított anyagokkal bútoroktól cipőkig, mesterségesen természetes korallzátonyokig, a legváltozatosabb területen találkozunk. Mindegyikben a fenntarthatóság a közös elem.

3dnyomtatas_leghutes.jpg

A legújabb a francia Entreautre ügynökség és Simon Pavy designer közös munkája, egy léghűtő. Szükség lesz rá, mert a 2023-as volt az eddigi legforróbb nyár, és a jövőben még melegebbek várhatók.

Gőzerővel működtek mindenhol a légkondicionálók, csakhogy ezek a gépek sajnos nem környezetbarátok. Egyrészt sok elektromosságot fogyasztanak, másrészt a hűtéshez használt fluor-szénhidrogének bontják az ózonréteget. Közvetett hatásuk, hogy a nyarak még melegebbek lesznek.

Itt jön képbe az Entreautre és Pavy közös projektje. A terrakotta léghűtő a hagyományos légkondicionálók környezetbarát alternatívája.

Egyszerű ötletből indultak ki: porózus terrakotta-tartályt akartak létrehozni, amelyet vízzel töltöttek meg. A hűsítő hatás a víz természetes elpárolgásakor jelentkezik.

Az ihletet a Közép-Kelet ősi megoldásai adták. A vízelpárologtató hatás a kulcs, mert a légmozgás és a nedves terrakottafelület együtt levegőáramlást hoz létre.

Pavy és munkatársai a szellőző levegővel érintkező nedves falfelület méretét is növelték. A kerámianyomtatás különösen fontos volt komplex mennyiségek, például a növekedés teszteléséhez.

Magát a léghűtőt Olivier van Herpt holland művész fejlesztette, és úgy működik, mint a műanyagot nyomtató klasszikus FDM-gépek, csak ezúttal vékony terrakotta nyomtatószálakat extrudált rétegről rétegre.

A tér további optimalizálását, komplex parametrikus darabokat Pavy a Grasshopper szoftverrel tervezte meg. Hagyományos CAD programokkal nem is lehetett volna. A hűtő tetszetős lett, egyelőre tesztelik, hogy ne csak mutatós legyen, hanem teljesítményét, tartósságát és hatékonyságát se lehessen kritizálni.

Címkék: klímaváltozás légkondi környezetbarát technológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1618207515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása