HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Japán feltaláló növényeket nyomtat

ferenck 2014.10.27. 08:30

Az utóbbi hónapok ételnyomtatási kísérletei során egyre többször merült fel a kérdés, hogy tényleg csak valamilyen műanyagszálból printelhetők élelmiszerek, vagy más anyagokból is. Sokan keresnek alternatív megoldásokat, például a magokkal és csírákkal kísérletező 21 éves holland Chloé Rutzerveld.

A Sony Számítástudományi Laboratóriumának dolgozó Yuichiro Takeuchi élelmiszerek helyett növények felől közelíti meg a kérdést – nyomtathatók-e, és ha igen, milyenek, mekkorák? Igen a válasz, elvileg nagyon sok növény és virág, akár egész kertek is printelhetők bármilyen méretben, formában. Tervezhetjük őket asztalra, ablakpárkányra, tetőre, bár a tokiói informatikus kifejezetten az utóbbi megoldásra gondol.

garden2.jpg

„Speciális kulturális okokból a szentjánosbogarakat nagyon szeretjük Japánban. Csak eredeti természetes környezetben élnek, így nem látjuk őket a sűrűn lakott, beépített Tokióban. Remélem, hogy ha egyre több tetőn lesz nyomtatott kert, és egy szép napon felénk is újra megjelennek a szentjánosbogarak” – nyilatkozta Takeuchi a Business Insidernek.

garden3.jpg

Kertjeinek persze más rendeltetése is lesz: friss oxigént termelnek, csökkentik a széndioxid-kibocsátást. Szintén bizonyított, hogy a zöldebb környezet inspirál, növeli a kreativitást.

garden1.jpg

A kutató módosított FDM printerrel dolgozza ki a magokhoz szükséges tápanyagot, de egyelőre nem árulta el, pontosan milyen gépet használ. Ez a kertészeti eljárás egyébként nem új, több botanikus próbálkozott már hasonlóval, és a „függőleges gazdálkodás”, a vertikális farmok is rokon, de átfogóbb koncepció jegyében fogantak. Takeuchi megoldása könnyebben (de nem könnyen) megvalósítható és olcsóbb, mint a többieké, mindössze egy átalakított nyomtató és speciális .stl fájl kell hozzá. A talaj nélküli növénytermesztéshez (hidropónia) ásványi tápanyagból álló nyomtatóanyagot használ.

garden4.jpg

A kutató egyelőre csak kísérletezik a technológiával, az első prototípust dolgozza ki. Eddigi tevékenysége kis növényekre és kertekre, például vízitormára és füvekre korlátozódik. Jelenlegi nyomtatóbeállítása is csupán arra jó, hogy lassan és kisméretben készüljenek a növények. Az elméletet viszont letesztelte, és működik.

Címkék: mezőgazdaság urbanisztika Japán FDM

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr896834747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása