HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A legjobb „okostelefonból 3D szkenner” alkalmazás?

ferenck 2013.12.11. 08:30

Az utóbbi időben több okostelefonokat 3interaktív D szkennerré alakító alkalmazáson kezdtek el dolgozni. John Fehr Moedls-e iPhone-ra és iPad-re készült. A Microsoft Research Asia kutatói pedig gőzerővel fejlesztik Windows Phone-ra írt appjukat.

Legpontosabbnak és leghatékonyabbnak a zürichi Szövetségi Technológiai Intézet Gépi Látás és Geometria Csoportja által jegyzett projekt tűnik. Szabadalmi védelemre „váró” megoldásukkal ugyanolyan könnyen lehet pontos 3D szkennelést kivitelezni, mintha videoanyagot rögzítenénk. A felhasználó a megörökíteni kívánt tárgyra, személyre stb. irányítja a telefon kameráját, lehetővé téve, hogy az alkalmazás adatpontokat gyűjtsön. Az app a készülék mozgásérzékelői segítségével határozza meg, mikor keressen új adatpontokat, hova helyezze azokat. A felhasználónak mindössze annyit kell tennie, hogy különböző szögekből leszkenneli a tárgyat.

zurich1.jpgzurich0.jpg

Míg a többi alkalmazás az adatokat feltölti egy szerverre, ez az app helyben, a processzor párhuzamos számítási lehetőségeit kihasználva dolgozza fel az adatpontokat. Mivel valós időben teszi, a felhasználó azonnal látja, hol kell több belőlük ahhoz, hogy a modell elkészüljön.

A fejlesztők szerint technológiájuk rossz fényviszonyok mellett is jól működik, és ellentétben más 3D szkenneres megoldásokkal, nincs szükség speciális beállításra.

zurich2.jpg

A modell – 3D-s vizualizációja és némi finomítás után – nyomtatóra továbbítható, és már csak ki kell printelni a leszkennelt tárgy fizikai másolatát. Ha nincs nyomtatónk, a Shapeways és hasonló online szolgáltatások oldalára is letölthetjük.

zurich3.jpg

A technológián egyrészt még bőven akad finomítanivaló, másrészt nagyobb feldolgozó teljesítménnyel, pontosabb szenzorokkal és jobb kamerákkal hamar elterjedhet. Azért is, mert szinte nem telik el úgy nap, hogy ne hallanánk új érzékelőkről, fényképező alkalmatosságokról, még masszívabb processzorokról. Ha a trend folytatódik, okostelefonjaink már a nagyon közeli jövőben fontos funkcióval bővülnek – 3D szkennerként is működni fognak.

Címkék: okostelefon 3D szkenner

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr535684905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása