HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Drótszobrokat varázsol interaktív NFT-műalkotásokká az Artec 3D szkennere

ferenck 2022.11.25. 08:00

Victor Tan, látáskárosult szingapúri művésznek tanulmányai során nehézséget jelentett a rajzolás. Több eszközzel próbálkozott, végül kikötött a drótnál, azt használta és máig használja ceruza helyett.

Azóta a világ több pontján alkotott szobrokat, például Párizsban és Sanghajban is állnak, és az időjárás viszontagságainak is ellenállnak drótalapú fénylő acélszerkezetei.

3dnyomtata_artecart.jpg

At alkotóz azonban a szobrászaton túli világ is mindig érdekelte, így sokat töprengett munkái digitalizálásán és animálásán. Drótszobrok animált digitális művekké alakítására, a fizikai valóságból a cybervalóságba ültetésére a 3D szkennelés ideális technológia. Finom vonalak és fényes felületek „letapogatása” viszont kifejezetten nehéz feladat, a művésznek azonban sikerült megoldania.

Legújabb munkája azóta befogadott utcamacskákról szól, történetet mesél el velük. Abból indult ki, hogy a macskákról készült drótszobrok megváltoztathatók (minden egyes huzal vastagsága fél milliméter), animálhatók és a digitális közegben szinte minden lehetséges. Például átalakulhatnak és mozoghatnak a szobrok.

3dnyomtatas_artecart0.jpg

A kivitelezésben az Artec „nagykövet” Shonan Design segítette, a munkához a cég nagyfelbontású, kékfény-technológiás Space Spider szkennerét használták. Vonalakat, fura szögeket, mindent sikerült problémamentesen leszkennelniük, és az eredmény minden előzetes elvárusakat felülmúlta, ráadásul elég volt a gép alapbeállításait használniuk, és a Miao Miao című eredeti alkotáson sem kellett módosítaniuk. Vigyázniuk is kellett rá, mert az anyag természete miatt az alkotás félig rugalmas. A legnagyobb kihívást a komplexitás, az apró részletek hiteles visszaadása jelentette.

A következő lépést a digitális szobor animálása jelentette, majd a szkennelés, digitalizálás és animálás után, az alkotás blokklánc alapú NFT-művé alakítása volt. Világpremierről beszélhetünk, mert digitálissá alakított és animált drótszoborból eddig még soha nem lett NFT.

3dnyomtatas_artecart1.jpg

Az alkotógárda szerint Miao Miao új korszak kezdetét jelenti. A galériák jövőjét virtuális galériákban látják, Tan drótcicáit természetesen egy ilyenben, a Metaverse Generation Club NFT99-ében tekinthette meg a nagyérdemű. Hamarosan világturnéra indulnak, és újabb macsekok jöhetnek.

Az animált NFT-alkotás soha nem készült volna el a Space Spider nélkül. (Az Artec termékeit a FreeDee forgalmazza Magyarországon.)

Címkék: művészet Szingapúr 3D szkenner FreeDee 3D szkennelés Artec NFT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4517983542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása