HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Luxemburg Artec szkennereket ad Ukrajnának a háborús bűnök kivizsgálására

ferenck 2022.11.21. 08:00

A luxemburgi védelmi igazgatóság Artec 3D szkennerekből álló csomagot adományoz Ukrajnának, hatékonyan segítve az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűnök kivizsgálását.

A harminc Artec Leo kéziszkennerből, a helyszínen végzett szkennelési időt meghosszabbító tartalékelemekből, nagyon pontos kalibrációs készletekből, az adatokat feldolgozó és elemző Artec Studio szoftver licencengedélyéből álló csomag már meg is érkezett a február 24-én indult orosz invázió miatt háborúba keveredett országba. Az adatok biztonságosan feltölthetők a számítási felhőbe, ahol tárolhatók, és megoszthatók a háborús bűnök után nyomozó nemzetközi közösséggel, bárhol a világban.

3dnyomtatas_artecukeajna.jpg

A Magyarországon a FreeDee által forgalmazott Artec Leo a világ egyetlen MI alapú szkennere kézi, vezeték nélkül, a helyszínen gyorsan és szinte teljesen hibátlanul működik. A technológia a bűnüldözésben, törvényszéken használható dokumentumok másolásában tökéletes és igen népszerű.      

Miközben az ukrán fegyveres erők, védelmi szervezetek és civil hatóságok megtisztítják a felszabadított konfliktuszónákat, az atrocitások bizonyítékai megfertőződhetnek, megsemmisülhetnek, elveszhetnek. Ezeket a veszteségeket elkerülendő, még mielőtt eltűnnének, fontos a dokumentálásuk.

François Bausch, Luxemburg honvédelmi minisztere elmondta, hogy már eddig az ország 2022-es katonai kiadásainak tizenhat százalékát meghaladó 74 millió eurónyi katonai felszereléssel támogatták Ukrajnát.

A támogatás viszont nem korlátozódik katonai felszerelésekre, mert például a háborús bűnök kivizsgálásában is szeretnének érdemi segítséget nyújtani. Ezért döntöttek az egyébként helyi gyártmányú Artec szkennerek mellett.

A szkennerekkel pontos 3D modellek – „digitális ikrek” – készíthetők helyszínekről, objektumokról és jelenetekről, amelyeket egyszer majd a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon is felhasználhatnak. Pontos kárbecslést, vérfoltmintázat-elemzést, jelentéseket, boncolási dokumentációkat készíthetnek velük, a bíróságon az Artec Leo anyagain alapuló virtuálisvalóság-bemutatókat tarthatnak, a bizonyítékok pedig nyomtatott formában is beadhatók. Mindezen kívül a szkennerek sok más területen is felhasználhatók.

Az Artec az invázió kezdete óta együtt dolgozik ukrán partnereivel és az ottani hatóságokkal a 3D szkennelés honvédelmi alkalmazásán. Minden egyes eladott Artec Leo egy százalékát az országnak adományozzák – gyógyszerekre, elsősegély-nyújtó felszerelésekre, ruhákra stb.

Címkék: háború bűnüldözés Ukrajna 3D szkenner FreeDee Artec

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9517982332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása