HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Okostelefonból 3D szkenner

ferenck 2013.11.04. 11:30

Október 30-án, a Microsoft Research Asia 2013-as innovációs napján a vállalat kutatói bemutatták, hogyan lehet mobiltelefonnal (és tablettel is) 3D képet készíteni. A Windows Phone-on futó alkalmazás egy percen belül modelleket generált tárgyakról. Mivel a számítási költségek magasak, a rekonstrukció a felhőben történik, az adatok onnan kerülnek vissza fél perc leforgása alatt a felhasználó készülékére.

„A3D nyomtatás nagyon népszerű. Amikor valamit el akarunk készíteni, az egyik kulcsprobléma, hogy eldöntsük, miféle dologról is van szó. Technológiánkkal a zsebben lévő mobiltelefonnal bármi beszkennelhető és valódivá tehető” – nyilatkozta a bemutatót tartó kutatók egyike, Jiawei Gu.

microsoftsmart.jpg

3D képek egyszerű gyors és olcsó létrehozása, újraalkotása jó ideje a számítástudomány egyik célja. Hagyományos modellezési módszerekhez azonban drága eszközök és komoly szaktudás kell, magyarán nem oldják meg az átlagfelhasználó problémáit. A Microsoft projektje ezt a helyzetet igyekszik gyökeresen megváltoztatni.      

A kutatók sztereóalapú „multi-view” megoldást dolgoztak ki, amihez egy átlagkamera is elég. Tárgyak 3D modellezéséhez mindössze néhány fényképet kell készíteni különböző nézőpontokból. A rekonstruált modellek jobb minőségéhez a Microsoft optimalizáló technológiákat fejlesztett.

„Ha valakinek az arcát szkenneltük be, kinyomtathatunk például egy poharat, rajta az arccal. Ha bútorboltba megyünk, és meglátunk egy szép darabot, mobiltelefonunkkal beszkenneljük, majd egy otthoni képbe illesztjük, és eldöntjük, passzol-e oda, vagy sem” – ecseteli a lehetőségeket Gu.

Megoldásuk könnyebbé teszi a 3D nyomtatást, játékokat, képek megosztását. Jelenleg a szkennelés lerövidítésén dolgoznak; a folyamatot egy percről tíz másodpercre akarják csökkenteni.

Címkék: okostelefon Microsoft 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr805612006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása