HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Miért nagyon hasznos a 3D szkennelés a 3D nyomtatásban?

ferenck 2024.07.03. 08:00

A 3D nyomtatás mellett a 3D szkennelés a legismertebb 3D technológia. Lézerek és kamerák használatával, a szkennerek nagyon pontos 3D modellekké alakítható, részletes adatokat gyűjtenek objektumokról. Az adatok változatos alkalmazásokban hasznosíthatók.

A folyamat során a gép nem kerül fizikai kapcsolatba a szkennelés tárgyát képező objektummal, tehát az eljárás nem okoz kárt benne. A technológiák változatosak, az objektumot többféle helyzetből és szögből igyekeznek rögzíteni, hogy aztán CAD-dal (számítógéppel támogatott tervezéssel) 2D rajzokká vagy 3D modellekké alakítsuk át őket.

3dnyomtatas_szkenneles_1.jpg

A 3DNatives szakportál összegyűjtötte a tíz legfőbb okot, hogy miért kulcsfontosságú a 3D szkennelés a 3D nyomtatásban.

Ezek a következők:

Minden felhasználó számára készülnek változatok: a követelmények függvényében, 3D szkennerek nemcsak különféle technológiákkal, hanem desktop és kézi verzióban, nagyméretű objektumokhoz, és okostelefonos appként, a hobbitól a professzionális szintig, bárkinek elérhetők.

Pontosság: szkenneléssel mélyebb, akkurátusabb adatok gyűjthetők, mint szöveges leírásokkal, szkeccsekkel. Mivel az objektumok többféle nézőpontból örökítődnek meg, az apró részletek sem kerülik el a gép figyelmét.

Hatékonyság: a mérőeszközök vagy kézieszközök koordinálását hagyományos méréssel ellentétben, a 3D szkennelés élvezetesebb és kevésbé időigényes, felgyorsítja a gyártófolyamatot.

Költséghatékonyság: kevesebb az iteráció, tehát kevesebb idő és munka, összességében kevesebb pénzkiadás kell hozzá, miközben sokkal pontosabb minden más mérőeljárásnál.

Biztonság: mivel a szkenner nem kerül fizikai kapcsolatba az objektummal, kárt sem okozunk benne.

Minőségkontroll: 3D szkenneléssel több szituációban, prototípuskészítés és gyártás közben is ellenőrizhetjük a minőséget, felderíthetjük a hibákat, könnyebb a javítás.

Digitális modellek: a technológia felbecsülhetetlen értékű archiváláshoz, dokumentációhoz. Az adatok például múzeumok és művészeti intézmények számára nélkülözhetetlenek, hogy mondjuk, digitális ikreket hozzanak létre belőlük.

Személyre szabhatóság: a 3D szkennelt adatok egyediek, személyesek, például az orvosi és a fogorvosi munkában könnyebb a beteg igényeinek megfelelő implantátumokat, gyógymódokat kitalálni ezen információk alapján.

Javítja a terv kidolgozását és a termékfejlesztést: felgyorsítja az ötletelést, csökkenti a prototípus-tervezés ciklusát, kevesebb prototípust kell legyártani, minimalizálódik vagy zéró a hulladék. Termékfejlesztésnél kevesebb a költséges hiba, a termékek hamarabb kerülnek piacra. 3D nyomtatással integrálva, mindezek tovább optimalizálhatók.

Kompatibilis más technológiákkal: lényegében észrevétlenül hozható közös nevezőre például a CAD-dal, kiterjesztett és virtuális valósággal (AR, VR), gyártási folyamatokkal stb.

Magyarországon a FreeDee Printing Solutions kínál egyedi 3D szkennerválasztékot.

Címkék: 3D szkenner FreeDee 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8818434473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása