HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás nemcsak olcsóbb, de zöldebb is

ferenck 2013.10.07. 08:30

Joshua Pearce, a Michigani Műszaki Egyetem kutatója a 3D nyomtatás háztartásokban betöltött (majdani) szerepéről szóló tanulmányban többek között arra a tényre is rámutatott, hogy tárgyak nyomtatása kevesebb energiafogyasztással, így kisebb széndioxid-kibocsátással is jár, mintha ugyanazokat a darabokat gyárakban állítanák elő, majd áruházakba szállítanák.

pearce1.jpg

Pearce és munkatársai három terméket vizsgáltak: egy narancsfacsarót, játék-építőkockát és egy locsolót. Egyrészt a nyersanyag kitermelésétől a gyakran külföldön gyártott darab Egyesült Államokba szállításáig tartó folyamatok, másrészt az otthoni nyomtatás során felhasznált energiamennyiségre összpontosítottak. Arra a következtetésre jutottak, hogy egy közönséges printerrel készített tárgynál 41-64 százalékkal kevesebb energia használódik el. Ez azért is lehetséges, mert a 3D nyomtatásnál csekélyebb mennyiségű nyersanyaggal dolgozunk. Az építőkockák tömör fából vagy műanyagból készülnek, ha viszont printeljük őket, részben vagy akár teljesen üregesek lehetnek, tehát kevesebb műanyagra van szükségünk. Ráadásul az egyik közismert műanyag nyomtatóanyag, a PLA például megújuló matériákból (kukoricakeményítő stb.) áll, azaz sokkal természetbarátabb lehetőség, mint a petróleumalapúak. A napenergiával működtetett nyomtatók környezetkárosító hatása pedig még kisebb.

pearce2.jpg

A lényeg, hogy az otthoni gyártás nemcsak olcsóbb, hanem zöldebb is, mintha ugyanazt a dolgot boltban vagy az interneten megrendelve szerezzük be – összegez Pearce.

Címkék: PLA környezetbarát nyomtatás

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr675554054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tisztapista 2013.10.07. 22:32:55

Na ez már valami. Nem is beszélve arról, hogy egyedi tervezésnél milyen hihetetlenül nagy szabadságot ad a saját alkatrészek tervezésére a piacon nehezen beszerezhető alkatrészekkel szemben. Tehát időt is sprórol.
süti beállítások módosítása