HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtató minden otthonban

ferenck 2013.07.31. 11:30

A Michigani Műszaki Egyetem (MTU) kutatói felmérést készítettek a 3D nyomtatásról, háztartásokra gyakorolt hatásáról. A felmérés egyik vezetője, Joshua Pearce szerint a „személyi gyártás” technológiája a személyi számítógépekhez hasonló jelentőségű lehet.

„A 3D nyomtatás készen áll az amerikai átlagfogyasztó számára” – jelentette ki.

michigan1.jpg

Kiválasztottak a Thingiverse-en is listázott 20 közönséges használati tárgyat (mobiltelefon-kiegészítők, fokhagyma-prés, zuhanyrózsa, kanáltartó stb.), majd a Google Shoppinggal belőtték a legalacsonyabb és a legmagasabb (házhoz szállítást nem tartalmazó) árukat. Következő lépésben azt vizsgálták, hogy mennyibe kerülnének ugyanezek a tárgyak, ha 3D nyomtatással készülnének. A végeredmény döbbenetes: vásárlás esetén 312 és 1944 dollár közötti összeget kellene fizetni, míg egy egész hétvégés nyomtatás költsége mindössze 18 dollár lenne.

A nyílt forrású házi használatú printerek ára 350 és 2 ezer dollár között mozog. Ha egy család évente csak 20 tárgyat nyomtat ki, a gép néhány hónaptól néhány évig terjedő időintervallumban fizetődik ki. „Csúcsdaraboknál”, például ortopédiai tárgyak és fényképészeti felszerelés esetében pedig még több pénz takarítható meg.

michigan2.jpg

De nem csak pénzről van szó, hanem arról is, hogy a fogyasztók egyre nagyobb választékból dönthetnek, szinte bármit személyre szabhatnak – hangsúlyozza Pearce.  

Mielőtt a technológia úgy elterjedne, mint a mobiltelefonok, megalapozhatja a kisebb léptékű gyártást, a fejlődő országokban pedig felszámolhatja a termékekhez való korlátozott hozzáférést.

„Ez egy másfajta kapitalizmus lesz, amelyben a jólét megteremtéséhez vagy egy üzlet beindításához nem kell olyan sok pénz, mint ma” – prognosztizál Pearce.

Címkék: trendek otthoni nyomtatás Thingiverse

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr635434446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása