HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott indiai mérőeszköz a cukorbetegség ellen

ferenck 2023.09.08. 08:00

A 3D nyomtatás már teljesen megszokott az egészségügyben, a medicina a technológia egyik legsikeresebb alkalmazási területe. Művégtagoktól kezdve a műtétek előkészítése során használt modellekig, a teljes szöveteket előkészítő bionyomtatott gélektől betegségek azonosításában segédkező eszközökig, rengeteg nyomat példázza, mennyit köszönhet a terület az additív gyártótechnológiáknak.

Az indiai hyderabadi Birla Technológiai és Tudományos Intézet (BITS) kutatói új megközelítést dolgoztak ki a cukorbetegség észrevételére és folyamatos figyelésére. A 3D nyomtatás kulcsszerepet játszott a kivitelezésben.

3dnyomtatas_cukorbetegseg_1.jpg

A printelt hordozható eszközzel elemezhető a verejtékmirigyek glükóz- és laktátkoncentrációja. A laktát a tejsav ionos formája. Izomsejtekben, vörösvértestekben, az agyban és más szövetekben termelődik, kis mennyiségben a vérben is megtalálható.

A koncentráció kimutatása verejték-elemzéssel történik. A kutatásból kiderül, hogy a verejték kulcsfontosságú anyag lesz az elemzésekben, illetve a diabétesz-1-ben és diabétesz-2-ben szenvedők glükóz-szintjének folyamatos figyelésekor.

Az eszközhöz 3D nyomtatás mellett lézertechnológiát és grafénből készült elektródákat használtak. A grafént a fejlesztés részeként, az intézetben dolgozó diákok állították elő.

Mivel az eszköz nem invazív, a glükóz-szint méréséhez nincs szükség vérmintavételre – azzal is működik, de nélküle nem jár fájdalommal. Lényege és legfőbb újdonsága, hogy a verejtékmintából kimutatható a laktátkoncentráció.

Az eszköz elektromos jelzést ad ki verejték bevezetésekor, amelyre fényt eredményező kémiai reakció indul be. A laktátkoncentráció megbecslése a fényintenzitás mérésével vált lehetővé.

A kutatók gépi tanulással megállapították a kezeléshez szükséges laktátkoncentrációt. Okostelefonhoz csatlakozó, az anyagcserében résztvevő, vagy annak során keletkező anyagok, a metabolitok adatait alkalmazáson keresztül megmutató eszközt fejlesztettek. Ennek magunkon viselhető (wearable) változata használható a folyamatos figyelésre.

Az eszköz hat-kilenc hónapon belül kerülhet kereskedelmi forgalomba, 3-400 rúpia (3,63-4,84 dollár) lesz az egységenkénti ár.     

Címkék: egészségügy orvosi India

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5918205665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása