HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás segíti az orvosokat egy gyulladásos betegség kezelésében

ferenck 2022.09.22. 08:00

A Minnesota Egyetem mérnökei és kutatóorvosai 3D nyomtatással állítottak elő a lupusz nevű autoimmun-betegség kezelésére használható, egyedi fényérzékelő orvosi műszert. Ha közvetlenül a bőrre helyezik, valósidőben visszajelez a fénynek való kitettségről, a betegség állapotáról.

A pontosabb és „páciens-specifikus” információkat szolgáltató műszerrel az orvosok jobban személyre szabhatják a kezelést.

3dnyomtatas_lupus.jpg

A lupusz gyulladásos betegség, immunrendszerünk saját testünk szöveteit és szerveit (ízületeket, bőrt, vesét, szívet, tüdőt, vérsejteket stb.) támadja meg. Mivel egyik eset sem pont olyan, mint a másik, ezért nemcsak diagnosztizálni, hanem kezelni is nehéz.

Az Amerikai Lupusz Alapítvány adatai alapján az országban 1,5, világszerte pedig legalább 5 millióan szenvednek a betegség valamelyik fajtájától.

Mivel fényérzékenységet okoz, az UV-sugárzás, legyen az nap- vagy mesterséges fény, tovább rontja a helyzetet. A kutatók pont ezért fejlesztették a fény és a lupusz közötti kapcsolatot vizsgáló műszert.

Bőrgyógyászok szerint nehéz előrejelezni, hogy a betegség tünetei mikor mutathatók ki, mikor válnak súlyossá. Az ultraviola és egyes esetekben látható fények mind a bőrön, mind a szervezet belsejében okozhatnak szimptómákat. Azt viszont sokszor nem lehet tudni, hogy a fényhullámhosszok milyen kombinációi vezetnek a megbetegedéshez.

A kutatók tanultak a 3D nyomtatással készült, magunkon viselhető (wearable) eszközökből, és ezeket az ismereteket felhasználva, dolgozták ki rugalmas UV fénydetektálóval felszerelt műszerüket.

A kategóriájában világelső eszközhöz alkalmazott nyomtatási technológiát nem árulták el. Magát a fénydetektálót a folyamatos megfigyelést garantáló, egyedire kiépített, hordozható konzolba integrálták. Több rétegből áll, biokompatiblis szilikon az alap. A szilikonba elektródákat és fényszűrőket ágyaztak be.

A 3D nyomtatást nemcsak a személyre szabhatóság, hanem a hagyományos módszerekkel összevetve, relatív gyorsasága és alacsony költségei miatt is választották. Bizakodnak műszerük széleskörű elterjedésében. Embereken végzendő tesztekre már meg is kapták az engedélyt.

Címkék: egészségügy orvosi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9817935204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása