HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Műszívet nyomtattak a Massachusetts Technológiai Intézetben

ferenck 2023.03.01. 08:00

A szívbetegségek világszerte a halálozások legfőbb okai közé tartoznak. Az amerikai Healthline adatai alapján az országban minden évben közel 650 ezren hunynak el szívproblémák miatt, minden negyedik elhalálozás ezért történik. Az USA-ban ez az elsőszámú halálozási ok.

A számok sajnos emelkednek, például a pandémia alatt a szívrohamok száma az összes korcsoportban magasabb volt, mint előtte. Mindezeket figyelembe véve, a szívbetegségek kezelése a medicina egyik prioritása. A szakterületen mindig az első között használták a csúcstechnológiákat, és ezúttal sincs másként. Így a 3D nyomtatás kulcsszerepet játszik minden egyes beteg személyes gyógymódjának kidolgozásában.

3dnyomtatas_sziv_4.jpg

A Massachusetts Technológiai Intézet, a méltán világhírű MIT kutatói a beteg szívének tökéletes utánzataként is funkcionáló szívet nyomtattak. A mesterséges szerv pumpáló mechanizmusai is szinte ugyanazok, mint a természetesé, amellyel még hatékonyabb lehet a kezelés.

A munkában egy Massachusetts állambeli általános kórház, a Harvard Egyetem és egy clevelandi klinika is részt vett. A műszív ugyanolyan puha és rugalmas, mint az eredeti. Különféle betegségek kezelése mellett, a korábbinál jobb, az adott szervezetben jobban illő, az aorta szintetikus billentyűihez alkalmazkodó implantátumok kiválasztásában szintén fontos lehet.

Polimeralapú tintát használtak hozzá, mert az anyag megkeményedés után képes összenyomódni, megnyúlni, utánozható vele a valódi szívdobogás. Páciensekről készült, majd 3D modellé alakított orvosi szkenekből indultak ki, aztán kinyomtatták a modellt. A szívkamra és az erek anatómiailag pontos vázát és a pumpáló mechanizmust, a levegőáramlást egyaránt sikerült lemásolniuk, azaz nemcsak a szerv anatómiáját printelték ki, hanem a működési mechanizmusait és a fiziológiáját is szimulálták.

A pácienseknél mért szívpumpa-nyomás és a levegőáramlat pontos másolásának eredményeként valósítható meg a betegenkénti személyre szabott gyógymód, állapítható meg az ideális méretű beültetés. A kutatók elmondták, hogy az új műszív egyedi, orvosilag pluszkihívást jelentő „szívgeometriák” esetében különösen hasznos lehet.                

Címkék: egészségügy orvosi MIT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6118059856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása