HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatólabor nyílt egy indiai kórházban

ferenck 2024.03.11. 08:00

A 3D nyomtatás nagyon gyorsan és világszerte elterjedt az egészségügyben. A folyamatnak nincs vége, sőt, az adaptáció a korábbinál is tempósabbá vált. Művégtagokkal kezdték, más implantátumokkal folytatták, printelnek gyógyszert, sok a bionyomtatás-megoldás, például szövetekkel kísérleteznek, műtéteket készítenek elő a technológiával.

Kórházakban gyakran élnek a 3D nyomtatók adta lehetőségekkel, több csúcslétesítményben működik nyomtatólabor. Számos alkalmazáshoz használják, például sebész beavatkozások időhosszát és pontosságát optimalizálják vele.

3dnyomtatas_mumbai_korhaz0.jpg

Legutóbb az indiai Mumbai Nanavati Max Super Speciality kórházban nyílt 3DP labor. A létesítmény több szakterülethez (kardiológia, neurológia, ortopédia, onkológia) kínál megoldásokat. A 3D nyomtatástól szuperpontos műtéteket várnak.

A laborban két csúcsteljesítményű printer dolgozik, főként csontmodelleket készítenek vele. Az onkológia a kitüntetett terület, azon belül a csontrák. A nyomatokkal könnyebb tanulmányozni az anatómiát, patológiát. Vágási útmutatók is készíthetők velük, leegyszerűsítik csontrák-műtétek tervezését, pontosítják a kivitelezést.

3dnyomtatas_mumbai_korhaz.jpg

Ezek az útmutatók nélkülözhetetlenek a sebészetben, a sebészt támogatják, „vezetik” műtét közben. A csontmodelleket és a vágási útmutatókat biomérnökök kivitelezik. Korábban két hétig, most huszonnégy-negyvennyolc óráig tart a gyártásuk.

A rákgyógyászatban minden nap számít, a gyorsaság életeket menthet, pénzt spórol meg. Nyílt forrású szoftverekkel, és házon belüli erőforrásokkal a legfejlettebb technológiák is olcsóbbak.

A csontot leszkennelik, a 3D modellek tervezése virtuális, aztán elkészülnek a vágásokhoz szükséges útmutatók. Tökéletesen illeszkednek a beteg csontszerkezetéhez, míg a sebésznek hajszálpontos utasításokat adnak meg.

A rákos részek pontosabban lokolizálhatók, egyszerűbben vághatók ki úgy, hogy az egészséges szövetek megmaradjanak. Mindent személyre lehet szabi, amivel szintén javul a beteg életminősége.

Címkék: rákkutatás egészségügy sebészet India

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2918326695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása