HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A NASA nyomtatott elektronikát tesztelt a világűrben

ferenck 2023.08.07. 08:00

Az űripar a 3D nyomtatás lehetőségeit kihasználó, azokkal erőteljesen kísérletező iparágak egyike. Nem meglepő módon az Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Űrhajózási Ügynöksége, ismertebb nevén a NASA is a kísérletek főszereplői közé tartozik.

A Szuborbitális Technológiai Kísérlet Carrier-9 (SubTEC-9) misszió, a július 25-én az Ügynökség Wallops Repülési Létesítményéből indított kis űrhajón nyomtatott áramkörök űrkörülmények melletti életképességét tesztelték. A szonda 174 kilométer magasságba emelkedett fel, és a rövid repülés közben értékes adatok gyűltek össze.

3dnyomtatas_nasa0_1.jpg

A teszt sikeresnek bizonyult, és bebizonyította a printelt elektronikus áramkörök létjogosultságát kibővített képességekkel rendelkező kisebb űrhajók fejlesztésében, amellyel az űrkutatás új távlatai nyílhatnak meg.

„A 3D nyomtatást azt teszi egyedivé, hogy ott printelhető érzékelő, ahol szükség van rá. Nagy előnye a helytakarékosság. Háromdimenziós felületekre, az alkatrészek között nyomtathatunk kb. 30 mikronos vagy kisebb dolgokat. Ez a méret az emberi hajszál vastagságának a fele. Más előnyei is vannak, antennák és rádiófrekvenciás alkalmazások számára” – hangsúlyozza a SubTEC-9 kísérlet egyik vezetője, Margaret Samuels villamosmérnök.

3dnyomtatas_nasa_4.jpg

A technológiával nemcsak hely spórolható meg, hanem 30 mikron vékony nyomokkal bonyolult áramkörök is kidolgozhatók. A lehetséges alkalmazásokkal javítható az űrhajó tervezése, növelhető a teljesítménye.

A misszióban a Maryland Egyetem Fizikatudományok Laboratóriuma volt a NASA Goddard Űrközpont partnere. Közösen fejlesztettek nedvességet érzékelő nyomtatótintát és áramköröket. A siker újabb innovációk és kísérletek előtt nyitja meg a kapukat. Már vizsgálják hőmérsékletérzékelők űrszonda belsejében történő nyomtatásának lehetőségeit.

Ezek az érzékelők sokat segíthetnek a misszió közbeni felmelegedés és lehűlés hatásainak tanulmányozásában. Különösen akkor lehetnek hasznosak, ha az űrhajó égitestek, például a Nap felé közelít.

A NASA és partnerei antennacsatlakozásoktól printelt röntgenkészülékek használatáig, gőzerővel igyekeznek megismerni és bővíteni a 3D nyomtatás lehetőségeit.

Címkék: űrkutatás áramkör űripar NASA

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6418186333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.08.11. 00:26:14

A nyomtatott áramkörök készítésének már a házilag alkalmazható, egyszerű módszere is évtizedek óta ki van dolgozva, fiatal koromban rádiótechnikai magazinokban láttam NYÁK-ok felhasználásra kész rajzolatát rutinosabb amatőröknek. Mit ad ehhez képest az, ha 3D nyomtatással állítjuk elő, a kép szerint szintén amatőr minőségben? Ez még mindig csak egy NYÁK, integrált elemek nélkül, igaz?
süti beállítások módosítása