HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Floridában áll a világ legnagyobb nyomtatott épülete

ferenck 2023.06.26. 08:00

Újabb és újabb épületek jelzik a technológia térhódítását, például iskolát, szentélyt és hidakat is nyomtattak már, vagy előrehaladott állapotban járnak velük, és közben folyamatosan dőlnek meg a rekordok. Az 3DP építőipari mainstreammé ugyan még nem vált, nem is lehet előrelátni, mikor lesz az, a sokasodó és szinte az egész világot lefedő projektek viszont mindenképpen bizakodásra adnak okot.

A floridai Printed Farms és a nagyméretű épületnyomtatásban világelső, dániai székhelyű COBOD a napokban jelentette be, hogy elkészültek a földkerekség legnagyobb, 940 négyzetméter alapterületű épületével. A Wellington nevű településen (természetesen nem azonos Új-Zéland fővárosával) álló szerkezet több mint kétszer akkora, mint az eddigi csúcstartó. Cseppet sem meglepő, hogy a COBOD BOD2 rendszerével kivitelezték, mint ahogy az sem, hogy a munka során a helyi specifikumokat is figyelembe vették: az épület elvileg vihar-biztos, és a hőségnek is ellenáll.

3dnyomtatas_florida.jpg

A Printed Farms fontos szereplője Florida épületnyomtatásának. A szövetségi állam fővárosában, Tallahassee-ben, 2021-ben ők jegyezték az első nyomtatott házat, a dán céget pedig nem kell bemutatni. Annyi elég róluk, hogy a világ legmagasabb, 9,9 méter magas épülete szintén az ő munkájuk, Szaúd-Arábiában áll, és az USA első kétemeletes nyomtatott épületét is a BOD-2-vel készítették el, Texasban. 

A legmagasabb mellett most már a legnagyobb is COBOD gép munkája. Tényleg kevesen tettek annyit az épületnyomtatás népszerűsítéséért, mint ők.

A floridai épület luxus lóistálló, a csúcsot 47 méteres hosszúsága miatt döntötte meg. Szélessége 25, magassága négy méter, ami nem túl sok, a teljes alapterület mellett viszont szinte minden más printelt épület, ház eltörpül. Természetesen olyan „monumentális” printer is kellett hozzá, mint a BOD2.

Az extrém időjárási viszonyokra nagyon odafigyeltek, hogy a pajtát és lakóit, se hurrikán, se más trópusi vihar ne rongálja, pusztítsa. Florida az Egyesült Államok hurrikánoktól leginkább veszélyeztetett állama, 1851 óta 125, köztük negyven súlyos söpört végig a napsütötte tájon. Építkezés közben speciális megoldással orvosolták a problémát. A hőség ellen pedig úgy nyomtatták a falakat, hogy a természetes szellőzést biztosító üreget és légrést képezzenek.

Az éghajlati szélsőségek elleni védekezésben fontos tényező a 3D nyomtatás a hagyományos technológiáknál nagyobb tervezői szabadsága.

Címkék: épületnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7318152328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása