HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott barakkokkal forradalmasítja a katonai infrastruktúrát az amerikai hadsereg

ferenck 2024.03.14. 08:00

A texasi El Paso Fort Bliss katonai bázisa a jövőt előrevetítő különleges létesítmény. Kivitelezéséhez innovatív 3D nyomtatás-megoldásokat (technológiát, anyagokat) használtak.

A printelt barakkok a honvédelmi célú 3D nyomtatás jövőjének alapjai. Komoly előrelépést jelentenek, mivel egyrészt javítják a lakók életfeltételeit, jobb körülmények között tölthetik napjaikat, másrészt, jelzik a hadsereg fenntartható építőipari megoldások iránti elkötelezettségét.

3dnyomtatas_barakk.jpg

Egy-egy barakk maximum hetvenkét katonának ad otthont, és komoly átalakulást, higiénikusabb életvitelt jelentenek a klasszikus változatokhoz képest. E szempontokat figyelembe véve, a tervezők penészálló anyagokban gondolkoztak, a kivitelezés is azokkal történt, és a kialakításnál az energiahatékonyságra gondoltak. Mindezt a katonák jólétének és kényelmének növelése miatt tették.

A Védelmi Minisztérium 2022-ben bólintott rá a projektre, és a tervek szerint nyáron fejezik be. Fort Bliss paradigmaváltásnak tűnik, és az építészeti hatékonyság, tartósság, költségtakarékosság szabványává válhat. Hosszútávú kihívásokra adhat választ.

3dnyomtatas_barakk0.jpg

Az épületnyomtatásban vezető vállalkozásnak számító, austini (Texas) ICON volt a kivitelező. A barakkok a cég nagyon erős Lavacrete betonjából készültek: a matéria ritkaságszámba menően tartós, ellenáll az időjárás szeszélyeinek és energiahatékony.

A klasszikus építőipari módszerekkel összehasonlítva, a 3D nyomtatás gyorsabb és olcsóbb. Ezek az előnyök miatt jelentheti a katonai és a polgári építkezés jövőjét. Alacsonyabbak a munkaköltségek, rövidebb a tervezési idő, hamarabb valósulnak meg a tervek.

A penészálló anyagok kutatásához tavaly többezer katona vett részt építészeti tréningeken, kétezernél több penészes épületet vizsgáltak. A kivizsgálások után kiemelték, mennyire fontos a higiéniai feltételek növelése.

A katonai innovációt jelképező barakkok a nyugati félteke legnagyobb printelt szerkezetei.

Címkék: építőipar anyagtudomány épületnyomtatás nyomtatóanyagok katonai alkalmazások

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7118342897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása