HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Ultrahanggal is készíthetők 3D modellek

ferenck 2023.03.06. 08:00

A Research and Markets tanulmánya alapján a bionyomtatás piaca 2030-ra eléri az 5,3 billió dollárt. Az innovatív megoldásokat igénylő krónikus betegségek világszerte tapasztalható szaporodása a növekedés egyik – negatív – oka. Csak az Egyesült Államokban közel 106 ezer személy szerepel a tízpercenként újabb személlyel bővülő nemzeti átültetés-listán.

A számokból kiderül: a kereslet meghaladja a kínálatot, így pedig sürgősen új alkalmazásokra van szükség. A bionyomtatás részben érdekes irányba mozdulhat el: a 3DP-t összekombinálható a hanggal.

3dnyomtatas_ultrahang.jpg

Több német kutatási és akadémiai intézmény, köztük a Max Planck Intézet különleges projekten dolgozik. új technológiájuk lényege, 3D anyagok hanggal is létrehozhatók. Több akusztikus hologrammal három dimenzióban modelleznek objektumokat.

Ultrahanggal kezdték, az érdekelte őket, hogyan lehet akusztikus hologramokkal létrehozni. Korábban kiderült, hogy hang útján előállíthatók 2D-s alakzatok. A kutatók ebből kiindulva, speciális technológiát dolgoztak ki. Hanghullámok az anyagra történő erőkifejtéssel formálják meg a tárgyat.

Az emberi fül számára hallhatatlan, magas frekvenciájú ultrahanggal dolgoztak. A létrehozott hullámok szélessége kevesebb egy milliméternél, így a technikával sok különböző anyag, köztük biológiai sejtek és üvegek is megdolgozhatók.

Egyetlen felvétel alatt mikrorészecskéket 3D tárggyá szereltek össze. Az eredmény nagyon hasznos lehet a bionyomtatás számára. A folyamat során a használt sejtek remekül érzékelték a környezetet.

A kutatók szerint tanulmányuk fontos lépés a biogyógyászatban. A sejteken gondosan lehet ultrahanggal dolgozni – részletesen és alaposan is, semmiben nem okozva kárt.

Címkék: ultrahang 3D modell bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr918063400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása