HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D technológiákkal menthetik meg a veszélyeztetett édesvízi kagylókat

ferenck 2023.09.01. 08:00

A világon több mint 41 ezer, az Egyesült Államokban mintegy ezer állatfajt fenyeget a kihalás. A legveszélyeztetettebbek egyike az édesvízi a kagylók. A Floridai Természettörténeti Múzeum és a Smithonian Intézet Természettörténeti Nemzeti Múzeuma összefogott, hogy 3D technológiákat használva mentsék meg az állatokat.

Az USA ugyan fontos hely az édesvízi kagylók biodiverzitása szempontjából, minden harmadik faj védett is, de az utóbbi időben legalább harminc feltételezhetően kihalt.

3dnyomtatas_kagylok.jpg

A patakok és a folyók egészséges működéséhez szűrőképességük, a környezetükben lévő algák, a felesleges tápanyagok és a nehéz fémek eltávolítása, a medrek stabilizálása miatt fontosak ezek az állatok. Kihalásuk katasztrofális következményekkel járna.

A 3D technológiák alkalmazása kétirányú lesz. Az első oktatási jellegű, a Nemzeti Természetvédelmi Gyakorlóközpont nyomatokat készít a kagylókról, hogy be lehessen azonosítani őket. A printeket természetvédelmi szakemberek és érdeklődő állampolgárok is megkapják. Kritikus jelentőségű lépés, mert a populáció csökkenésével egyre nehezebb referenciaként használható mintákat találni.

A másik alkalmazás fotogrammetria segítségével történő digitálismodell-alkotás. A modellek átfogó digitális 3D könyvtárba kerülnek, tréningekre és más célokra is használhatók lesznek. Többen megismerik az édesvízi kagylókat, és igyekeznek majd tenni valamit a megmentésükért.

A különféle fényképeket egyetlen példány 3D képébe összefűző fotogrammetriát használták már örökségvédelmi projektekben, például a Szkenneld le a világot kezdeményezésben, és a 2022-es Húsvét-szigeti (Rapa Nui) tűzvészben megrongálódott Moai szobrok rekonstruálásához is, már amelyiket meg lehetett menteni.

Most az édesvízi kagylókkal próbálkoznak valami hasonlóra.

Címkék: környezetvédelem biodiverzitás 3D modell

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3618202867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása