HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kakaó Ökofalu

ferenck 2022.03.09. 08:00

A Valentino Gareri építészstúdió intelligens és fenntartható faluról dolgozott ki izgalmas koncepciót. Az ecuadori Pedernalesben, panorámikus beachek között, idillikus környezetben idén már el is kezdődnek az építkezések.

Az elképzelések öt pilléren alapulnak: modularitás, összekapcsolhatóság, funkcionalitás, fenntarthatóság és a csúcstechnológiához való folyamatos hozzáférés.

A Kakaó Ökofalu technológiák metszés- és csomópontja, innovációs és a bolygó biológiai rendszerét tiszteletben tartó együttműködési tér lesz. Természetes helyi erőforrásokból, például kakaóbabból hozzák létre, az infrastruktúra egyes részeit abból nyomtatják.

3dnyomtatas_okovaros.jpg

A körkörös gazdaság által inspirált  Ökofalu a MUZE Cacao csokoládégyártó és az Avanti szervezet megrendelésére készül.

A stúdiót alapító Valentino Gareri elmondta, hogy olyan mértékben hatott rájuk a körkörös gazdaság, hogy az egész projekt filozófiája azon alapul. A csokoládégyártás közben generálódó kakaóhulladékot 3D nyomtatással újrahasznosítják.

„A hulladék nemcsak erőforrássá, hanem építészetté válik. A nem túl távoli jövőben képesek leszünk teljes egészében természetes anyagokból épületeket alkotni, életciklusuk végén újrahasznosítjuk őket, új épületeket hozunk létre belőlük, vagy visszaadjuk őket a természetnek” – nyilatkozta Gareri.

A gyümölcs héját bioműanyaggá alakítják, a printer azt extrudálja. Egyelőre még nem tudni pontosan, hogy mit fog nyomtatni, de a gyártóeljárás abszolút megfelel a fenntarthatósági elvárásoknak.

A cég nem áll meg az additív gyártásnál. A tetőkre esővíz-gyűjtőrendszert, helyi anyagokat, például fát és bambuszt használó szellőzési eljárást képzelnek el.

A faluban lesz kakaófeldolgozó telep, oktatási és kutatóközpont, csokoládégyár, de ugyanakkor arra is ügyelnek, hogy emberek fognak ott élni és együtt dolgozni. A koncepció teljesen moduláris, más környezetekre is tökéletesen adaptálható, sőt, a célok egyike, hogy máshol is újraalkossák, és létrehozzák a fenntartható falvak hálózatát.

A cég szerint Kakaó Ökofalu lesz a körkörös gazdaság Szilícium-völgye, az AgTech, a FinTech és a FoodTech tesztterepe, ahol startupok, nagyvállalatok és kutatók dolgoznak majd együtt.

Címkék: jövő újrahasznosítás építészet környezetbarát technológiák innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6216823400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása