HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hamarosan kész az első olyan ház, amihez MI-t és 3D nyomtatást is használnak

ferenck 2024.02.16. 08:00

Az additív gyártást egyre több szektorban alkalmazzák. Nem újság, hogy az építőiparban is, az viszont már igen, hogy Portugáliában hamarosan állni fog az első printelt ház. A projekt más szempontból szintén úttörő: ez lesz az első olyan épület, amelyhez 3DP-t és a napjainkat leginkább meghatározó technológiát, mesterséges intelligenciát (MI) együtt használnak.

Az utóbbi két évben mindenféle épületet printeltek. A 3DP részben megoldás lehet a lakhatási válságra, és mivel fenntartható technológia, a hagyományos megoldásoknál jóval kisebb széndioxid-lábnyomot hagy maga után, és maguk a printelt otthonok is környezetbarátabb módon működnek.

3dnyomtatas_portugal_haz.jpg

Az építőipari 3D nyomtatás növekedése szignifikáns, előrejelzések alapján a 2023-as 3,58 milliárd dolláros piac 2030-ra 400 milliárdosra terebélyesedik.

Legújabban az innovatív megoldásokon dolgozó, 70 százalékkal gyorsabb és 20 százalékkal olcsóbb kivitelezést ígérő, Franciaországban és Portugáliában aktív Litehaus most luxusépületeknél akarja érvényesíteni a fenntarthatósági szempontokat. Ők húzzák fel a Lisszabontól harminc percre fekvő Torres Verdasban a 3DP és MI összekombinálásából megszülető házat. A kezdő szakaszban a Litehaus mesterséges intelligenciával tervezte meg a belsőket és a külsőt is, ami óriási előrelépés a 3D nyomtatóiparban.

3dnyomtatas_portugal_haz0.jpg

Az ilyen típusú moduláris épületek 3D printeléssel történő kivitelezése több komoly előnnyel jár.

Az energiafogyasztás 67 százalékkal alacsonyabb lesz, mintha a bevált technikákat használnák. Ha kevesebb az áramfogyasztás, kisebb a károsanyag-kibocsátás, ami szintén a 3D nyomtatásnak köszönhető – egy, a környezetkárosításról közismert szektorban.

3dnyomtatas_portugal_haz1.jpg

A gyorsaság szintén komoly előny. Mindössze húsz óra leforgása alatt 45 négyzetméter falat képesek nyomtatni. Mivel az épületre fordított 3D nyomtatás zöme a falakra vonatkozik, ez az idő igen fontos tényező, és ebből kiindulva, a Litehaus bizakodik, hogy évente akár száz házat is képesek lesznek felépíteni. A komplexumban egyelőre tizenhárom lesz.

A vállalat persze nem elégszik meg ennyivel. Az MI, a 3DP és a modularitás fúziójával a lakótér fogalmát akarják újradefiniálni. Egyszerűség, innováció, fenntarthatóság a vezérlőelvek. Az új épületek eleganciájának és minimalizmusának Portugália természeti szépségével kell harmonizálnia.

Címkék: építészet mesterséges intelligencia építőipar modularitás környezetbarát technológiák innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5818317581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása