HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott kerámiák napreaktorokhoz

ferenck 2023.11.28. 08:00

Az ETH Zürich kutatói napreaktor magját egyedileg printelt kerámiákból építették fel. Ezeket a reaktorokat szénsemleges folyékony üzemanyagok, például szoláris kerozin előállítására használják a légjárműipar számára.

Az additív gyártás miatt megvalósítható technológia sokat segíthet az alacsony fogyasztású légi közlekedésnek. A reaktorok növekvő hatékonyságának köszönhetően, több környezetbarátabb üzemanyag állítható elő.

3dnyomtatas_keramia_napelem.jpg

A reaktorokat parabolatükörből jövő napfény világítja meg. Az új szerkezet hierarchikusan elrendezett, printelt kerámiákat tartalmaz. A nap felé eső felületen nyílik meg, míg a hátulja felé szűkül, megfogva a hőt. Az első sikeres tesztek kimutatták, hogy a koncentrált napsugárzásnak köszönhetően a szerkezet 1500 fok reakcióhőmérsékletet is el tud érni.

Következményként, ugyanannyi napsugárzással a korábbiakhoz képest kétszer annyi szénsemleges napalapú tüzelőanyag keletkezik. Magukat a kerámiákat speciálisan kialakított pasztából extrudálják. A paszta nagymennyiségű cériumoxid részecskéből áll, hogy a lehető legreaktívabb anyagot nyerjék ki belőle, így maximalizálva a reaktor hatékonyságát.

Az ETH Zürich több mint tíz éve kutatja a napalapú üzemanyagokat, gyártási folyamatukat 2019-ben mutatták be először. Reaktort is fejlesztettek, a koncentrált napsugárzásból származó energiát szintetikus gázok, hidrogén és szénmonoxid előállítására használják. A vizet és a széndioxidot termokémiai ciklusok hosszú során keresztül választják szét.

A reaktorban készülnek a napalapú folyékony üzemanyagok, mint például a repülőgépekhez használható szoláris kerozin. Ezek széndioxid-mentesek, mivel égésükkor csak annyi szén szabadul fel, amennyit korábban a levegőből kinyertek a szintézisgáz gyártásához.

A reaktorban használt korábbi szerkezetek izotrópos porozitással rendelkeztek, így a napsugarak – odaérve – gyengültek, az optimális belső hőmérsékletet pedig lehetetlen volt elérni. A reaktor teljesítménye és üzemanyaggyártása korlátozott volt.

Az új technológiával megváltozott a helyzet, a kutatók már a kereskedelmi hasznosításán dolgoznak.

Címkék: napenergia kerámia környezetbarát technológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4718254325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása