HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyilvános mellékhelyiséget nyomtatnak Ausztráliában

ferenck 2023.08.03. 08:00

A 3D épületnyomtatás a világ majdnem minden pontjára, így cseppet sem meglepő módon Ausztráliába is eljutott. A Contour3D a helyi élharcos, speciális tervezésű, negyven százalékban újrahasznosított betont használnak, Countourcrete a neve. A cég alapkoncepciója a fenntartható fejlődés és a megfizethető otthonok.

Az anyag ugyanolyan erős, mint a hagyományos beton, viszont sokkal környezetkímélőbb, ráadásul folyamatosan újítanak rajta, igyekeznek a lehető legzöldebbé tenni. A fejlesztésben az Új Dél-Wales Egyetem is részt vesz, az anyag kidolgozásánál figyelembe vették Délkelet-Ausztrália éghajlatát. Ez a beton masszív és tartós, legalább száz évig, de valószínűleg tovább bírja.

3dnyomtatas_mellekhelyiseg.jpg

Legújabb projektjük azonban nem otthonokról, hanem egy 148 négyzetméteres, tetszetős nyilvános mellékhelyiségről szól. Az Új Dél-Wales szövetségi államban lévő Dubbo városában építik, önkormányzati tervek alapján kapui augusztusban nyílnak meg.

A cégnek nem ez az első épületnyomtatás-projektje. És még csak Dubboban sem az, mert a településen egy szabadidős parkban – „a világ első nyomtatott szabadidős parkjában” – printeltek már épületeket. Illemhelyet viszont még nem, a kategóriában a Contour3D abszolút úttörőnek számít.

Az épülethez erős betont terveznek használni, munka közben kevesebb anyag vész kárba, és nemcsak a környezeti lábnyom lesz kisebb, hanem az előállítási költségek is alacsonyabbak, mintha hagyományos építőipari technikával dolgoznának.

Az épület egyrészt nagyobb, másrészt 178 ezer ausztrál dollárral olcsóbb is lesz a legutóbb klasszikus eljárással készült nyilvános mellékhelyiségnél.

Az építkezést július tizenötödikén kezdték, elvileg huszonöt óra alatt készülnek el vele. A „zéró hulladék” elvet igyekeznek valóra váltani, arról viszont még nincs infó, hogy hol tartanak jelenleg.

Dubbo önkormányzata bejelentette, hogy ha a nyomtatott mellékhelyiség sikeres lesz, akkor további projektekben igyekeznek együttműködni a Contour3D-vel.

Címkék: beton épületnyomtatás Ausztrália nyomtatóanyagok környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr718183323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása